ГЕРБ с категорична победа при избори днес, БСП равни с партията на Слави


Категорична победа за ГЕРБ при избори днес. Това сочи проучване на социологическата агенция „Маркет линкс“ При вот днес партията на Бойко Борисов получава 21,6%, а най-голямата изненада е второто място за „Демократична България“ с 16,5%, която измества партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Тя е трета партия с 15,7%, колкото би получила и БСП.

Общественото доверие към т.нар. „партии на протеста“ „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ спада след невъзможността да се състави правителство. Това разкрива още проучването на „Маркет линкс“ по поръчка на Би Ти Ви, проведено в периода 13-22 август.

Според социолога Добромир Живков най-голяма вина за невъзможността да се състави правителство понася „Има такъв народ“, като спада на доверието към партията на Слави следователно е и най-голямо.

„При евентуални избори 2 в 1 може да очакваме възстановяване на нивата на избирателната активност до нивата от 4 април“, коментира той.

Според електоралните нагласи при избори днес първа политическа сила категорично е ГЕРБ, като на второ място вече е „Демократична България“, а партията на Слави е едва трета с равен процент с БСП.

Коментари