ГЕРБ иска проверка източвал ли е ДДС шефът на НАП


„Искаме да сме полезни на служебното правителство, за да се осигурят повече приходи в бюджета“, заяви Томислав Дончев

От ГЕРБ поискаха проверка за това източвал ли е ДДС шефът на НАП Румен Спецов. 

„Преди минути министър Василев с основание каза, че приоритет на държавата трябва да е осигуряването на повече приходи в бюджета. Нещо, което при всички случаи като политика ще посрещне нашата подкрепа”, заяви Томислав Дончев.

„Ние искаме да сме полезни на служебното правителство, за да се осигурят повече приходи в бюджета, включително чрез адекватна, прозрачна и почтена работа на НАП”, каза още той.

„Когато управляваш и носиш отговорност за работа на зам.-министри и директори на агенции се случва някой от тях да изпълни нещо нередно. Тогава е моментът да покажеш какви стандарти следваш и в работата си и от какво се водиш. Служебното правителство се намира в такъв момент”, допълни Дончев.

„На 14 май т.г. служебният министър Василев назначава Румен Спецов да ръководи НАП. За него от сайта на НАП става ясно каква е била неговата ангажираност в Агенцията”, заяви Александър Иванов.

„Следват обаче въпроси. Питаме – вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София, той е притежавал дружества, търговски дялове и е бил управител на фирми в Добрич? Когато е притежавал такива дялове, той попълвал ли е декларация за съвместимост по чл. 9, ал.5 от закона за НАП, че няма участие, дялове или не е управител в никакви търговски дружества? Вряно ли е, че е бил собственик и управител на „Гранекс Трейдър” – дружество, реализиращо обороти от милиони от продажби, без самото то да има активи, сметки за ток, наети трудещи се на трудов договор?”, коментира той.

„Всички ние се намираме в безпрецедентна ситуация по отношение на НАП”, заяви Кирил Ананиев. „За първи път, откакто аз работя в Министерството на финансите, започва да се организира проверка не срещу кого да е, а срещу изп.-директор на Агенцията. Това е прецедент и той може да влезе в учебниците. Това силно демотивира персонала на НАП, което пък може да доведе до спад от планираните от държавата приходи”, категоричен бе той.

„Вече четвърти ден наблюдавам как г-н Василев не може да открие механизъм, по който да извърши тази проверка. Надявам се, че в Харвардския университет, който той е завършил, тази програма също е била засегната и той е длъжен да знае как да постъпи в този момент. Ако е забравил, ще го помоля да си припомни, но път за такава проверка има. Към НАП има информационна система „Контрол”. В нея влизат всички хора, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци“, посочи Ананиев.

Според него фирмата на новия шеф на НАП Румен Спецов съществува в информационната система на Агенцията още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна ревизия. „След това лично е получил и ревизионния доклад, върху който е трябвало да направи своите съображения, но той не е използвал този период, а сам е предложил неговото удължаване и го е използвал, за да създаде условия да продаде тази фирма на малоимотен човек, който е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор”, посочи още той.

„Г-н Василев заяви, че проверката би трябвало да се извърши от прокуратурата. За да може да се занимава прокуратурата с такава проверка, трябва да има установено престъпление, за да може тя да разследва този случай. В Информационната система „Контрол” на НАП може да се направи тази проверка само за 5 минути от хора, които имат право на достъп до нея. Министерството на финансите може да възложи тя да се направи от някой от заместниците на г-н Спецов или на директора на Столичната дирекция на НАП. Не е необходимо да се чака месец или месец или половина. Съветът ми е незабавно да се използва тази система, която за няколко минути ще покаже каква е цялата истина”, каза Кирил Ананиев.

Томислав Дончев коментира и скандала с подслушванията. „Трета седмица чакаме доказателство кой, как и какво е подслушвал. Таблици на Excel мога да си направя и аз. Няма да коментирам жанра, в който всеки си води другарче в ефир. Чакаме показания на свидетел, адекватни документи, доказателства! Защото до момента всичко е на фаза „казал – рекъл“, коментира той.

Според Дончев българското общество е чувствително на тема подслушване, затова от ГЕРБ няма да спрат да настояват за реални доказателства.

Коментари