Георги Терзийски участва в пресконференция за резултатите от геоложко изследване на срутището в „Маарата”


Зам.-областният управител Георги Терзийски участва в пресконференция, на която бяха представени резултатите от геоложко проучване на срутището на природната забележителност „Маарата” на Крушунските водопади, при което на 6 ноември загинаха двама туристи, а един пострада.

Доц. д-р Невен Георгиев от катедрата по геология, палеонтология и изкопаеми горива при Софийския университет бе категоричен, че не е било възможно да се предскаже или предотврати срутището в района. Това показва геоложкото изследване, направено от ръководен от него екип от специалисти.

прессСрутването е причинено от няколко главни фактора. Първия от тях е вида на скалите в мястото на срутване – три вида скали, всеки от които притежава коренно различни физикомеханични свойства. Стабилитета на масива допълнително е понижен от наличието на големи каверни в бигора (основната скална разновидност), както и от наличието на вода. Най-важният фактор, предопределил срутването, е наличието на девет групи пукнатини със строго закономерна пространствена ориентировка. Образуването на пукнатините е процес, който е съпътствал образуването на долината на Крушунските водопади (тук става дума за стотици хиляди години). Такива пукнатини се образуват и в днешно време и ще продължат да се образуват и в бъдеще, докато всечената долина не се превърне в широка равнина. Разположението на няколко от главните пукнатини спрямо скалния откос, който е бил разположен пред и над мостчето, е предопределило плъзгането на скални пластини и клинове, които са затрупали туристите. Освен плъзгане по стръмни пукнатини, на това място е станало и прекатурване на скални блокове, но този механизъм е от второстепенно значение. Въпреки че голям обем скален материал се е срутил, на това място все още има риск от нови срутищни явления и е необходимо да се извършат мероприятия по обезопасяването на участъка. Не е възможно да се определи кога във времето те могат да се проявят, обясниха още експертите.

На пресконференция стана ясно, че екипът е проучил още две локации в района. Има опасност от нови срутища, но и те са непредвидими, подчерта доц. Георгиев.

георгиНа срещата кметът на общината обясни, че „Маарата” ще остане затворена през зимния сезон, а през този период ще се направят предпроектни и проектни проучвания, проектиране и съгласуване с всички институции, за да бъде изградена нова екопътека – по-малко атрактивна, но безопасна, на отстояние от всички видове скали. Тя ще бъде финансирана от общинския бюджет, но ще се търси и европейско финансиране.

На пресконференцията Георги Терзийски подчерта, че в Областна администрация вече се събира информацията от общините в област Ловеч за критична инфраструктура, в това число и на туристически обекти, на която трябва да се извърши геоложко изследване, за да се ограничи вероятността от подобни инциденти. Вече са проведени разговори с екипа на доц. Невен Георгиев за извършване на дейности по оценка и превенция на геоложкия риск, резултатите от които отново ще бъдат представени пред обществеността.

Коментари