Георги Терзийски: Това е закъснял с 12 години протест


Това е закъснял с 12 години протест. Това заяви пред БНР областният управител на Ловеч Георги Терзийски. Той посети протеста на ловешките медици и граждани на Ловеч, които изразиха недоволството си за час на първокласен път I-4 на пътен възел Абланица, като на 10 минути пропускаха колоните от автомобили и по този начин направиха съпричастни с проблема стотици хора от цялата страна. През целия ден и по време на гражданското неподчинение областният управител бе в непрекъсната връзка с органите на реда и координира институциите за осигуряване сигурността на гражданите и обществения ред.

Протестът на хората протече под мотото „Спасете болницата в Ловеч, не ни обричайте на смърт“.

„Това е закъснял в 12 години протест. През този период едни лекари участваха в организирането на източването на болницата, други лекари мълчаха, трети просто си заминаха от болницата, виждайки това, което се случва. Абсолютно справедливи са исканията и на лекари, медицински сестри, граждани. Винаги съм заявявал, че медицинските работници – лекари, санитари, сестри, които останаха да работят тук в Ловешката болница, са най-лоялни към нея и жителите на региона и не заслужават да не получават възнагражденията си и да не знаят какво ще бъде бъдещето на болницата. От една година държавата в лицето на това правителство търси трайно решение за проблеми, натрупани преди много, много години. Надявам се, че ще се вземе най-правилното решение и с него ще дойдат и отговорните хора, за да го заявят пред персонала на болницата“, каза пред БНР Терзийски.

Основните искания на протестиращите бяха да се обяви категорично какво ще е бъдещето на държавното лечебното заведение, да се нормализира работата с осигуряване на лекарства, медикаменти и консумативи и да се изплащат редовно заплатите.

Преди всичко това обаче хората искат правосъдие за онези, довели болницата до това състояние. „Не мога да коментирам действията на правораздавателните органи, но искрено се надявам този път да има резултат от тяхната работа“, заяви областният управител.

Коментари