Георги Георгиев от „Възраждане“ : Как ще провеждаме демографска политика, когато оставяме семейства под прага на бедността 


Вчера в Народното събрание се проведе първо гласуване на Законопроект за държавното обществено осигуряване с вносител Министерски съвет. 

Законопроектът предизвика оживени дискусии, а народният представител от „Възраждане“, Георги Георгиев направи анализ на всеки аспект от предложения Законопроект и изрази позицията на парламентарната група на третата политическа сила в България.

От парламентарната трибуна той заяви, че откакто ПП-ДБ са на власт, правителството е спряло да провежда, каквато и да е социална политика и политика, в посока на българското семейство и българските граждани от социална гледна точка и това става много ясно със съответния бюджет.

„Ние можем да кажем и добри неща за този бюджет, но те не са продиктувани от някаква специална политика, от страна на ПП-ДБ, а са плод на действията на народните представители в последните две Народни събрания и благодарения на тези действия има социална политика, която се проведе в полза на гражданите. 

На първо място – пенсиите, навсякъде се тръби, какво голямо увеличение на пенсиите ще има и правителството работи в тази насока, но това не е вярно. Те просто спазват закона, който гласи, че ако се спази чл. 100 на КСО, всяка година с актуализацията на бюджета, трябва да има и увеличение на пенсиите. По отношение на Минималната работна заплата – тя не е плод на специална политика, от страна на правителството, а е плод на решенията на 48-то Народно събрание, решение, в което всички парламентарни групи стигнахме до консенсус, че трябва да въведем механизъм, който да  определя Минималната работна заплата, за да няма спорове и неясноти, а да има ясна, точна, прогнозируема стойност и за бизнеса, и за гражданите. 

Относно максималния осигурителен доход – за нас това е положителна стъпка в този бюджет, защото няма как да имаме приходи в Националното обществено осигуряване, няма как да даваме достатъчно пенсии на хората, без да увеличим максималния осигурителен доход. 

Увеличението на вдовишките добавки, също е стъпка в положителна насока и сме съгласни с него. Нещо, обаче, с което не можем да се съгласим ние от „Възраждане“ е замразяването на майчинството за втората година. Няма как да се съгласим, че може да провеждане демографска политика, след като не подпомагаме майчинството през втората година. Не можем да бъдем съгласни с още нещо в този бюджет, а именно – обезщетението за безработица и то, по-скоро, минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 18 лв. Ясен е максималният дневен размер на обезщетението за безработица и той се определя от КСО и там имаме увеличение. Това е чудесно, но е определено от законодателството, а какво става с минималния дневен размер на обезщетение, който не е определен от КСО? Това вече е политика на държавата и се определя от държавния бюджет – и какво се получава – хора, които получават Минимална работна заплата, около 500 000 човека в нашата държава, когато останат без работа, отиват в Бюрото по труда, започват да си търсят работа, но понякога не могат да си намерят такава месеци наред. Оказва се, че тези хора са под прага на бедността, обезщетението е 378 лв. на месец. Оставяме хора, които градят икономиката на държавата, които я стимулират чрез плащане на данъците си и поддържат пенсионната система и тази на здравеопазването, ние ги оставяме, в момент, в който те имат нужда, под прага на бедността. 

Сега ще се върна пак на майчинството и си представете следната ситуация – едно четиричленно семейство, второто дете на това семейство е между 1 и 2 години, майката е в майчинство и получава 780 лв., бащата временно остава без работа, поради някакви причини, не може да си намери работа. И знаете ли, какъв е доходът на това четиричленно семейство – 1158 лв., което изчислено средно на член от семейството е 289 лв. Ние ги оставяме под прага на бедността. Как ще провеждаме демографска политика, когато оставаме цели семейства под линията на бедността? Млади, работещи хора, които трябва да създават семейства, да отглеждат деца и да развиват демографията на нашата държава, са оставени под прага на бедността“, заяви от трибуната на Народното събрание Георги Георгиев от „Възраждане“.

Коментари