В подкрепа на медицинските специалисти по Здравни грижи


На 28 февруари, кметът Михайлова и председателят на синдиката при детските градини и училища, отрасъл „Здравеопазване“, подписаха Колективен трудов договор. Чрез него се договаря увеличение на възнагражденията на медицинските специалисти от 610 лв. на 700 лв. за всички медицински специалисти, независимо от длъжността им, с изключение на медицинските специалисти на длъжност „Фелдшер“ в СУ „Васил Левски“, гр. Троян и СУ „Св. Климент Охридски“ гр. Троян, обслужващи най-голям брой ученици, чиито начални основни месечни възнаграждения са 720 лв. и 710 лв. за пътуващите медицински специалисти. Удовлетворено беше очакването на медицинските специалисти „За работещите в системата на училищното здравеопазване 25 май 1 ноември – са неприсъствени дни и се отчитат като платен служебен отпуск“.

Кметът на Община Троян Донка Михайлова и общинското ръководство застават зад протеста на медицинските специалисти и ги подкрепят в очакванията им към държавата.

Едно от посочените в декларацията на медицинските лица искане е „Без търговски дружества в Здравеопазването“. Кметът Михайлова многократно е отстоявала и заявявала публично, че проблемът е в целия сектор общинско здравеопазване, а не в конкретна болница. „Почти всички общински съвети отделят средства за болниците, но стигаме до един парадокс, тъй като общинските болници са търговски дружества, а ние нямаме законово основание да отделяме средства за издръжката им, защото става дума за държавна помощ, а това е забранено от закона. Ангажиментът ни е да поддържаме сградния фонд – нещо, което правим“, коментира неотдавна Донка Михайлова пред БНР.

В исканията се казва още, че медицинските специалисти застават зад искането за „Връщане на медицинските стандарти. Нощен труд /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2 % на година. Промяна в категорията труд“ и други.

Това са искания за труда на хората, които се грижат за най-ценното – животa и здравето на всеки човек и неговите близки. Хората, на които се разчита в най-трудните моменти. Протестът на медицинските специалисти в Троян ще се проведе на 1 март, от 12 до 13 ч. на пл. „Възраждане“.

Коментари