В ОДМВР-Ловеч са предприети мерки за осигуряване на обществения ред и сигурност в деня на изборите


Със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, в ОДМВР – Ловеч е сформиран Оперативен щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес. Изградено е и междуведомствено звено за противодействие на престъпленията и нарушенията на изборния процес, в което влизат представители на прокуратурата, МВР и ДАНС.
За връзка с гражданите, от 8 март работи денонощна телефонна  линия 02/ 90 112 98. На нея, както и на e-mail  izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към ангажиментите на МВР в изборния процес.
Извършено е пълно обследване на местата по общините, където се съхраняват изборните материали. На 3 и 4 април служители от различни подразделения на МВР– ОДМВР-Ловеч, РДПБЗН-Ловеч и Жандармерия ще имат ангажименти, свързани с изборния процес. Голяма част от тях ще са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и подвижните избирателни секции, които на тези избори ще са малко над 270 (в това число са традиционните стационарни СИК; подвижните секции, осигуряващи вота на трудноподвижни лица; подвижни секции за гласуване на карантинираните лица; стационарните в лечебните заведения и отделно такива в ковид отделенията; в домове и институции за социални услуги; др.) разположени в 182 места за гласуване.
Служителите ще поемат охраната на секциите в 18.00 часа на 03 април и тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК, в РИК .

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Ловечще оказват съдействие на гражданитебез валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. От 30 март до 02 април в ОД МВР-Ловеч са издадени общо 40 удостоверения.

За да бъде издадено удостоверение за гласуване е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР – Ловеч или Районните управления в Троян, Тетевен и Луковит за дните от 30 март 2021 г. до 03 април  2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 04 април 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на ОДМВР – Ловеч;
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Напомняме на гражданите, че в секциите за гласуване не се допускат въоръжени, в нетрезво или неадекватно състояние, лица.

Коментари