Временният оперативен щаб в Троян заседава – основна тема легловата база в троянските лечебни заведения


Временният оперативен щаб за борба с коронавируса в Троян проведе своето поредно заседание. На дневен ред бяха поставени няколко основни теми, касаещи разпространението на вируса в общината – представяне на информация за натовареността на болничните заведения и заетостта на леглата в тях; информация за натовареността на Филиала за спешна медицинска помощ; информация за средствата по дарителската сметка; проблеми, предложения и други.

В хода на заседанието стана ясно, че към настоящия момент от 69 легла в „СБАЛББ-Троян“ ЕООД са заети 64 (с доказани и съмнителни случаи, които чакат резултати от тестове). В стационара работят 7 лекари, които обслужват пациентите. В МБАЛ гр. Троян са определени 25 легла за средно тежки случаи и две интензивни, капацитетът на болничното заведение към момент е запълнен. Хоспитализираните се обслужват от четирима лекари и четири медицински сестри.

На своето заседание Временният оперативен щаб се обедини около решението да излезе с препоръка към РЗИ гр. Ловеч, която да засили контакта с общопрактикуващите лекари по отношение на ролята на извънболничната помощ. Напомняме на жителите на общината, че при поява на първи симптоми, характерни за коронавирусна инфекция, трябва да се обърнете към своя личен лекар по телефона. Лекарят след запознаване със състоянието, ще препоръча лечение, ако е нужно образно или друго изследване или консултация с друг специалист. Това ще даде възможност в лечебните заведения да се даде коридор за прием на крайно нуждаещите се от грижи в болница.

Считано от 16.11.2020 г., със своя Заповед РД-01-204/13.11.2020 г. РЗИ гр. Ловеч определя: часови диапазон за посещение при личен лекар (ОПЛ) на лица с респираторни заболявания и съмнение за COVID-19 от 08.00 до 10.00 ч. за работещите преди обед ОПЛ и от 13.00 до 14.30 ч. за работещите след обед ОПЛ.

Напомняме, че набирането на средства за дарителската кампания в подкрепа с борбата с COVID-19 продължава. Към момента по сметката има налични 12 057.69 лв.

Коментари