ВНИМАНИЕ! Опасно горещо в четвъртък! Вижте какво ще е времето до края на седмицата


Температурите ще бъдат между 33 и 38 градуса

Поредицата слънчеви, сухи и горещи дни продължава. В четвъртък температурите между 13 и 16 часа ще са между 33 и 38 градуса. Районите, където термометрите ще се пукат ще са поречието на Дунав и Югозападна България около Сандански-„Кулата”. В 16 области на страната ще е опасно горещо. В сила е жълт код за жега – хората, които са чувствителни към горещините е препоръчително да стоят на прохладно или да потърсят сянка в най-топлите часове. Необходимо е дрехите в четвъртък е добре да са светли, да се пият повече течности, да се работи по-малко, особено тежък физически труд на открито.

Черноморието е регионът с по-ниски температури в четвъртък. Това отчасти се дължи и на слабия югоизточен вятър, който ще подухва в хода на деня. Жегата по крайбрежието ще е по-милостива – едва 27-30 градуса. Температурата на водата – 25-27 градуса. Вълнението ще бъде слабо с тенденция да се усили по южното крайбрежие. Височината на вълните няма да надминава 1 метър.

Времето остава почти сухо и горещо в следващите дни. В петък очакваме леко смущение – остатък от студен фронт на атлантически циклон да засегне частично нашите географски ширини. Има условия за слаби превалявания в планинските масиви на Западна България. Жегата обаче ще продължи. В началото на следващата седмица температурите ще гонят още по-страшни стойности – около 37-40, а може би и над 40 градуса.

Опасността от горски и полски пожари е все по-голяма в следващите 72 часа. Рискът е особено валиден за областите с високи температури. В началото на почивните дни екстремна степен на пожароопасност има по Кресненското дефиле, почти цялата Ямболска и част от Хасковска област.

Коментари