Владимир Илиев – „Спортист на годината – Троян 2017 г.“, Станимир Беломъжев с награда на гражданите


На 10.01. бе проведено официалното събитие за награждаване победителите от традиционното издание „Спортист на годината – Троян“ за 2017 г. Церемонията се състоя в Информационно-културен център, гр. Троян.

В началото на церемонията кметът г-жа Михайлова се обърна към всички присъстващи и припомни каква бе 2017-та – годината, с която Троян особено се гордее. „Всяка година събитието „Спортист на годината“ за община Троян поражда много вълнения. На първо място защото всички ние, гражданите на нашата община, осъзнаваме, че това е поводът да изразим своето уважение към огромния труд, усилия, мотивация, спортен хъс на троянските младежи – нещо, което те постигат с много труд, воля, не малко лишения. Разбира се, това събитие поражда и отношения на конкуренция, на желание всеки да бъде сред най-добрите.“ Тази година, с желанието гражданите на общината да бъдат активно включени, Общината предложи един по-различен регламент. „Нека да благодарим на всички, които са част от тези невероятни постижения“, каза още кметът. Това, което кара троянци да се гордеят са не само резултатите, припомни г-жа Михайлова. „В края на годината отчитаме не само призьорите, отчитаме увеличение на децата в спортните клубове, а това е един не по-малък успех.“

Като спортист на годината бе отличен троянският биатлонист Владимир Илиев, който през 2017 г. стана Европейски шампион по биатлон в дисциплината спринт в Полша. За първа година бе дадена наградата на гласувалите граждани, която получи Станимир Беломъжев. Той получи награда и за заето второ място в класацията. През 2017 г. Беломъжев стана Световен шампион по ски ориентиране средна дистанция в Русия. На трето място се нареди Пламен Мошеков (карате), следван от Изабела Христова (джудо и самбо). Пети в класацията е Преслав Кулеков (Combat Wrestling), шеста – Анна-Мария Манушева. На седмо място е класиран Станимир Чолаков (колоездене). Осмо място, с равен брой точки си поделят Десислава Цонева (джудо и самбо) и Красимир Михайлов (мотоциклетизъм). Десета в класацията е Милена Тодорова (биатлон).

Владимир Илиев и Станимир Беломъжев не успяха да присъстват на награждаването – Владо Илиев в момента е на състезание в Германия и се подготвя за Олимпийските игри, а Станимир Беломъжев е в Белмекен и се подготвя за Европейското първенство по ски ориентиране, което ще се проведе през месец февруари във Велинград. Те изпратиха своите видео-поздрави, които бяха излъчени по време на награждаването.

Отличието треньор на годината получи отново Николай Матеев Цанков – треньор по джудо и самбо. Кметът Донка Михайлова връчи отличията на първите десет класирани спортисти, а останалите награди бяха връчени от г-н Минко Акимов, заместник-председател на Общински съвет-Троян и г-жа Розалина Русенова, председател на ПК по „Образование, спорт, култура и граждански организации“ към ОбС-Троян.

Специално отличие – благодарствена грамота, получи местният предприемач Георги Радковски, председател на клуб по биатлон „Амбарица“, за особено заслуги в развитието на детско-юношеския спорт в Община Троян.

2017 г. е най-силната година в спортната история на Троян. Единици български градове, не само с мащаба, но и в пъти по-големи от Троян могат да се гордеят с четирима световни и трима европейски шампиони; с общо 13 световни и европейски титли за една година.

Коментари