ВИДЕО! Филм за Беклемето бе излъчен по НОВА ТВ


През лятото проходът Беклемето е сред най-живописните места в Стара планина

Там, високо в планината, където ветровете безмилостно брулят непристъпните склонове, Балканът пази една своя тайна. Мистично и благородно цвете, спечелило през годините честта да бъде символ на туристите. Ценно за медицината, една от перлите в най-високите планински масиви.

Потегляме по пътя на еделвайса в Троянския Балкан. Изходната точка на маршрута е връх Горалтепе на 1595 метра, където гордо се извисява Арката на Свободата. През зимата Беклемето е трудно проходимо, но през топлите месеци най-високия планински проход у нас е сред най-живописните места в Стара планина.

Оттук тръгват безброй пътеки. Хващаме маркирания маршрут към резерват „Козя стена” и се подготвяме за 3-часа ходене под знойните лъчи на слънцето. Почти до самия резерват разходката е без стръмни изкачвания. От хълм до хълм пред нас се разкриват все по-пленителни панорами. На север погледът върви през зелените гори по долината на река Бели Осъм и нейните притоци. На юг Старопланинските склонове се спускат към Карловската котловина и Средногорието в далечината.

Връх „Козя стена” се извисява на 1670 метра надморска височина. Тук започва царството на еделвайса. Ако тръгнете с очакването непременно да намерите еделвайс, откажете се. Цветето неслучайно се свързва с множество митове. Разказват, че малките бели цветове се показват само пред най-упоритите планинари.

Продължавам по пътеката, която криволичи по опасните скали на връх Козя стена. Зъберите по северния клон, надвиснали над едноименния резерват,  плашещо напомнят, че планината постоянно взима жертви. В най-опасния участък от пътеката. Стръмно е. Една крачка встрани и падаш по клона.

Маркирана е и алтернативна пътека, която върви южно от високите скали, но истинският приключенец ще предизвика себе си точно тук, по въжето. Стига да е с подходящи обувки, които да не се хлъзгат и сухо време, без валежи, гръмотевици и ниска облачност.

В резервата намирам еделвайс. И то цяла туфа от това мистично и ценно цвете, което расте по най-високите планини от 1500 до 3000 метра надморска височина. В България находищата на еделвайс са две – в Пирин и тук, в Старопланинския резерват „Козя Стена”. Цветето е защитено от закона, а брането му е забранено.

Тези крехки планински цветя често стават жертва на неразумни пишман туристи. Затова ако питаш някой местен човек къде има еделвайс, може и да не ти каже. Балканджиите пазят това чудо на планината.

По тази причина и аз ще спестя точното местоположение на намерения еделвайс. Но дори и да не откриете тази бяла перла на Балкана, планината ще ви зареди с достатъчно причини скоро пак да тръгнете по склона.

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК!

Коментари