Ваня Събчева: Сега най-важното е да осъзнаем, че опасността не е отминала, вирусът е тук


ОБРЪЩЕНИЕ НА

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ

Уважаеми жители на област Ловеч,

Изтича извънредното положение, въведено от Народното събрание точно преди два месеца – на 13 март, с цел ограничаване на разпространението на COVID 19 и произлезлите от това трудности в държавата.

От няколко дни със свои заповеди Министърът на здравеопазването отмени някои забрани и на практика разреши връщането ни към нормалното положение. Много е важно обаче всички ние да осъзнаем, че ежедневието ни е променено, опасността все още е тук, сред нас и ние трябва да пренастроим ежедневието си, спазвайки известни ограничения и противоепидемични мерки. Отговорност към здравето и живота ни и този на близките ни, дисциплина на обществени места, висока лична хигиена и физическа дистанция в общуването ни е необходимо повече от всякога. Защото охлабването на въведените мерки, които ни спасиха в началото на пандемията, днес са ключ към нова вълна на коронавируса.

Лекари, медицински сестри, санитари, полицаи, социални работници и доброволци бяха хората, които на първа линия дадоха всичко от себе си в справяне с възникналата криза, като опазиха и своето здраве. Тези хора и след отпадането на извънредното положение ще продължат да бъдат на своя пост, ще продължат да изпълняват задълженията си с висок професионализъм и отдаденост. Благодаря на всички тях за силата, куража и отговорността, проявени в условия на пандемията!

Благодаря на членовете на Областния кризисен щаб по здравеопазване! Нашата обща работа продължава обаче. До момента са проведени осем заседания, като от тях три присъствени и пет неприсъствени, а от неприсъствените две извънредни. Всички протоколи от тях са на разположение на официалната интернет страница на ОА – Ловеч. Няма непроведени заседания и неразгледани въпроси.

Изказвам благодарност към всички членове на Щаба и кметовете на общини за добрата координация, адекватност, бързи решения и добър контрол на тяхното изпълнение. За тези два месеца в област Ловеч имаше само два случая на заразени пациенти, които бяха навременно излекувани и сега са напълно здрави. Това се дължи на добрата съвместна работа на всички институции.

Специално благодаря на РЗИ Ловеч – ролята на здравните инспектори бе огромна, благодарение на тях успяхме да сведем до минимум разпространението на вируса в областта. Екипът на РЗИ ще продължи да полага всички усилия, спазвайки стриктно указанията на Националния оперативен щаб, контролирайки изпълнението на заповедите на Министерството на здравеопазването, епидемиологичен надзор на заболяването, наблюдението на лица без личен лекар, методична помощ и контрол на лечебните заведения, поставяне под карантина на контактни лица, на положителни лица и пробонабиране, контрол за спазване на мерките, ограниченията и други. Благодаря ви, колеги!

Благодаря на екипа на Областна администрация, който продължи да изпълнява всички свои задачи! Благодаря на медиите за интереса към работата ни и за коректното отразяване на обстановката в областта!

Сега най-важното е да осъзнаем, че опасността не е отминала, вирусът е тук, сред нас и само ако продължим да бъдем отговорни, дисциплинирани и обединени в усилията си ще го победим!

Благодаря и на всички жители на област Ловеч, които бяха стриктни при спазването на мерките за неразпространение на заразата и с поведението си допринесоха за добрия на този етап изход от нея в област Ловеч.

Бъдете здрави!

Ваня СЪБЧЕВА

Областен управител

Коментари