Валентина Недялкова единодушно бе избрана за председател на РИК Ловеч


Областният управител на област Ловеч Ваня Събчева проведе днес, 4 февруари, консултации с представителите на всички парламентарно представени партии и коалиции за назначаване на състав на Районна избирателна комисия в 11-ти МИР – Ловеч в насрочените за 4 април избори за народни представители в 45-то Народно събрание. В тях се включиха ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Обединени патриоти“, ДПС, ПП ВОЛЯ, Коалиция „Демократична България – обединение“ – парламентарно представени и с избрани представители в Европейския парламент.

Според изискванията на ИК общият брой на членовете на РИК, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, се определя според броя на мандатите за народни представители за съответния изборен район, както следва – за изборни райони до 9 мандата включително – 13 членове; за изборни райони с 10 и повече мандата – 17 членове.Съотношението на РИК – Ловеч с 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, е както следва: за ПП ГЕРБ – 5, за Коалиция „БСП за България“ – 4; за партия „ДПС” – 2, за коалиция „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“ и ПП ВОЛЯ по един член. Извън този брой коалиция „Демократична България – Обединение“ има право също на един член. В случай, че изброените партии и коалиции са направили предложения за всички членове, на които имат право, общият брой на членовете на РИК става 14 (четно число). Затова парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член на РИК (в случая това е партия ГЕРБ) и РИК става с 15 членове, както се случи и по време на консултациите в Ловеч.

След направените предложения бе постигнато съгласие за позицията председател на РИК Ловеч – Валентина Недялкова /ГЕРБ/. Спорни останаха позицията на секретар на комисията, като предложения направиха и ДПС, и Коалиция „БСП за България“, както и кои ще бъдат зам.-председателите – за едното зам.-председателско място предложени бяха две имена – от АТАКА и ВМРО, като Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще определи едно от двете предложения. Със своето решение пак ЦИК ще определи и кой ще бъде секретар, а другият предложен за тази позиция да стане вторият зам.-председател на комисията, решиха още участниците в консултациите. Всички предложения ще бъдат изпратени на Централната избирателна комисия, която следва да назначи окончателния състав на РИК.

Коментари