ВАЖНО! Червен код за опасен вятър и в четвъртък, 19 януари!


Както първи предупредиха вчера за връхлитащата страната ни фьонова стихия, днес синоптиците на MeteoBalkans също ексклузивно издават червен код за опасен вятър и за четвъртък, 19 януари! А ето и подробностите:

През нощта срещу четвъртък над България ще преобладава разкъсана облачност. Над крайните южни райони от страната ще превали слаб дъжд.

Минималните температури ще са между 6°С и 15°С и дори по-високи в районите с южен вятър.

През деня ще бъде ветровито, особено в районите, разположени близо до северните склонове на планините. Облачността над страната ще е разкъсана. Късно следобед над крайните западни и северозападни райони ще превали дъжд. 

Очакваните максимални температури  ще достигнат стойности до 17°, а на места и до 22° С!

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.

Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Оранжев код –  ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 70-90 км/ч.

Съвети при оранжев код – бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в  електроснабдяването.

Червен код – ще духа ураганен вятър с много силни пориви. Поривите му ще надминават 100 км в час, особено по близо до северните склонове на планините.

Съвети: при червен код: избягвайте да излизате навън! Бъдете подготвени за очаквани материални щети, като те могат да бъдат и изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.

Времето в София

Данните на Meteo Balkans сочат, че през нощта срещу четвъртък ще преобладава облачно време и на места ще превали слаб дъжд. Следобед ще има временни разкъсвания на облачността. Ще духа силен югозападен вятър, като на места поривите му ще надминат 60 км в час! Минималните температури ще са между 6°С , а максималните – до 16°С.

Времето в планините

В планините времето ще се задържи с променлива облачност. На места над Рило-Родопския масив ще превали слаб дъжд. Отново издаваме предупреждение да бъдете внимателни, тъй като очакваме силни пориви на вятъра! По високите и открити части на планините вятърът ще доста до ураганни стойности!

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 0°.

Времето по Черноморието

Значителна ще е облачността на изток, но валежи не се очакват. Ще продължи да духа силен южен вятър, като на места поривите му ще надминават 70-90 км в час. Максималните градуси на въздуха ще са 15°-19°С. Вълнението на морето ще бъде 3-5 бала.

Прогноза за фини прахови частици

Не се очакват замърсявания.

Времето на Балканите

Данните на Meteo Balkans показват, че в четвъртък времето на полуострова ни ще се задържи почти без промяна. Дъжд очакваме над крайните югозападни, северозападни и западни райони, където ще паднат значителни валежи.Силни пориви на вятъра ще има над централните райони от Балканите. 

През следващите 48 часа синоптичната обстановка ще се усложни от приближаващ средиземноморски циклон. 

Коментари