ВАЖНО! Спешни мерки взе Областния кризисен щаб в Ловеч


В изпълнение на препоръка на Националния оперативен щаб и проведено вчера извънредно заседание на Министерския съвет днес се проведе заседание и на Областния кризисен щаб по здравеопазване в Ловеч. То бе свикано и председателствано от областния управител Ваня Събчева. На него директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Анета Винева представи актуална информация за нивата за заболеваемост от грип Б и предприетите вече мерки за ограничаване разпространението на коронавирус, разгледани бяха и заповедите на Министъра на здравеопазването, като мерките заложени в тях бяха взети и като решения на щаба в Ловеч.

Преустановяват се посещенията на масови културни мероприятия в област Ловеч, спортните мероприятия да се провеждат без публика; забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца. Регионална здравна инспекция е натоварена със задачата да създаде организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.

Остават в сила въведените противоепидемични мерки, във връзка с обявената грипна епидемия в цялата страна. Преустановяват се училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна. Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия от Националния оперативен щаб.

Към момента броят получени анкетни карти на лица с постоянен адрес или с адрес на пребиваване 14 дни в област Ловеч – от 26 февруари до 8 март са 70. Толкова са и поставените под домашна карантина лица. Наблюдаваните от РЗИ са четирима, а 20 човека са напуснали отново страната. Един пациент е хоспитализиран с оплаквания, той е завърнал се от Италия, насочен директно от летище София във ВМА – той е с отрицателен тест, изписан и в домашна карантина. Един пациент в Инфекциозно отделение също е с първа отрицателна проба. Четири проби са взети от хоспитализирани лица с неуточнена вирусна пневмония – засега тестовете са отрицателни, на 10 март приключва карантинният период за 18 лица, докладва д-р Винева и уточни, че заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Ловеч е 129,51 на 10 хиляди души.

Мерките за ограничаване разпространението на коронавирус в област Ловеч предвиждат още допълнителни грижи за почистване и дезинфекция в детски заведения, строг филтър и недопускане на болни деца и служители, ограничителни мерки за посещение в Домове за стари хора, за лица с увреждания и социални услуги, засилване на дезинфекциозния режим в тях, въвеждане на засилени мерки за дезинфекция и в административни сгради, хотели, заведения за хранене, градски транспорт, банки и всякакви други обекти, които предлагат услуги за гражданите.

На заседанието стана ясно още, че учениците от областите Плевен и Гарбово, където вече има регистрирани случаи на коронавирус, които учат в Езикова гимназия, Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч и Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване в Тетевен до 23 март няма да посещават учебните занятия. Очаква се и удължаване на ученическата ваканция за всички ученици в страната.

Засилената лична хигиена, добрата дезинфекция и правилната организация в лечебните заведения, културата на поведение на хората са гаранция за по-бързо справяне с разпространението на вируси, бе подчертано на заседанието. Щабът апелира родителите да оказват контрол децата им да ограничат социалните си контакти по време на ваканцията, за да има смисъл от нея. Болниците в областта са в готовност да преструктурират отделения, които се намират в самостоятелни сгради, при евентуален бум на вирусни инфекции, в момента се работи и за осигуряване на достатъчни количества лични предпазни облекла, маски и очила.

При най-лекото неразположение с грипоподобни симптоми хората да се обръщат към личния си лекар първо по телефона, за да получат указания, а не са се струпват пред кабинетите, където се увеличава рискът, апелира д-р Винева.

Коментари