Български фестивал на сливата в Троян


Тази година Българският фестивал на сливата ще посрещне самодейци от всички краища на страната в периода от 19 до 22 септември 2015 година.

По време на фестивала жителите и гостите на общината ще могат да видят и да се включат в различни дейности – кулинарен конкурс за любители; запалване на казана за изваряване на ракия; конкурс за домашна сливова ракия. Във всеки един от фестивалните дни ще има Арт-ателиета по керамика, рисуване и дърворезба, работа с природни материали, декорация на тъкани. Традиционно ще присъства „Улица на занаятите“ с произведения на занаятчии от региона и страната, щандове с пресни сливови плодове, сушени сливи, мармалади, конфитюри, сладка.

Постоянна ще бъде външната експозиция на сливопроизводството и варенето на ракия в Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства.

Гостите и жителите на града ще имат възможност за участие в играта ТРЕСКА ЗА СЛИВОВИ МЕДАЛИ.  Посетителите на обектите от  “Сливовата лига” ще могат да събират печати, при събрани 10 печата ще получат сливов медал и талон за 10% отстъпка в заведение от “Сливовата лига” по избор.

сливатаГости на Български фестивал на сливата 2015 г. ще бъдат Берковската духова музика, Георги Милчев – Годжи, Цветелина Грахич, проф.Илия Илиев и бенд, Михаела Филева и Северняшкият ансамбъл. Фолклорната програма на откритата сцена ще включва концерти на танцови формации на любителски състави;  Духова музика „Заедно”, ФА “Траяна” – град Троян, инструментални групи и други изненади.

Припомняме, че Българският фестивал на сливата се включи в надпреварата за приза ,,Европейски фестивал“ и бе отличен като един от най-добрите фестивали в Европа, носител на престижната марка за качество „Европейски фестивал“ за 2015/2016 г. Желанието на Общината е да популяризира една уникална за региона и страната традиция и да запознае възможно най-много хора с възможностите за културен туризъм и развлечения, които градът предлага. Основната цел е не само запазване духа на преминалата през вековете традиция, но и надграждане на постигнатото, чрез въвеждане на иновативни практики, включване на нови публики и създаването на модерен културен продукт, който да има не само своята културна, но и социална и икономическа стойност.

„Вярваме, че участието ни в проекта ,,Европа за фестивалите. Фестивалите на Европа“ ще ни даде възможност не само да предадем опита си на други участници, но и да почерпим идеи и вдъхновение от техните постижения“, сподели кметът г-жа Михайлова.

Фестивалът е генератор на възможност за икономическо и социално развитие на общината, повишаване на привлекателността на населеното място и насърчаване на местното производство.

 

 

 

Коментари