Бурен вятър и топло време в последния ден от януари


Заради снеготопенето има опасност от разливи на реки в Южна България

Изпращаме последния ден на януари с меко време с усещане за ранна пролет. Температурите днес следобед ще се колебаят от 8 до 13 градуса. Най-топло ще е в централната част на Дунавската равнина, в Предбалкана и около Черноморието. Вятърът ще е южен, но със силни пориви по северните склонове на планините. В късните часове на деня ще духа силно в източните райони и най-вече на югоизток. Привечер ще завали, като в рамките на денонощието валежите ще засегнат само най-западните райони.

В планините навсякъде максималните температури ще са по-високи спрямо съботните и ще се колебаят между 0 и 5 градуса. Наблюдаваме пренос на топъл средиземноморски въздух. Вятърът обаче ще е силен почти във всички планински масиви с пориви около и над 100 км/ч в по-късните часове.

В неделя привечер ще завали, като по-значителни валежи през нощта се очакват в Югозападна България – предимно дъжд, а сняг – само в най-високите планински масиви. В понеделник от сутринта до ранния следобед валежите ще спрат на запад и ще продължат на изток. Количествата ще са по-значителни в най-крайните южни и югоизточни райони.

От вторник нататък следват няколко сухи дни с пролетни дневни температури между 10 и 15 градуса. Нахлуването на топъл въздух е съпроводено с условия за сутрешни мъгли.

Валежите, сравнително високите температури за сезона и снеготопенето, създават предпоставки за разливи на водоемите. В нощта срещу понеделник рискови са теченията и някои притоци на Марица, Арда, Струма, Места, Доспат и Пиринска Бистрица. В първия ден на февруари опасност от поройни наводнения има по теченията и някои притоци на Тунджа, както и всички реки по Южното Черноморие.

Коментари