Борисов: 6 месеца предсрочно откриваме участъка между Ябланица и Боаза от „Хемус“


Премиерът Бойко Борисов отново се качи на джипа и се отправи към магистрала „Хемус“, за да открие официално новия участък от Ябланица до Боаза. Борисов съжали, че по нашите магистрали българите са свикнали да шофират безплатно.

„Най-големият ми грях е, че научих в България да се кара без пари“, коментира Борисов.

„Виждате какви двойни мантинели, какви огради за сигурност. Това е едно изключително съоръжение. И продължаваме с нова сила. За мое най-голямо съжаление въобще нямаше проект за „Хемус“. Никой никога не е мислил да я прави. Така че сега продължаваме да проектираме. Никога не е мислено да се развива инфраструктура в България“, каза още той. 
 
„Тук, като дойдох за първи път, имаше една планина. 6 месеца предсрочно я пускат“, каза премиерът. „Водите, които се събират от магистралата, се пречистват. Сега изглежда лесно“, посочи той. 

Борисов заяви, че очаква ефектът от магистралата да е същият като в южната част на страната. „Минели „Хемус“ ще стана като на юг. „Виждате по Пловдив, Стара Загора няма работна ръка, няма къде да се направят заводи“, добави той. За реалистичния срок на завършването на магистралата, премиерът отбеляза: „За това премиерът Каракачанов е с мен, защото ние не купуваме само F-16 Block 70 и не дигаме само заплатите на отбраната, а благодарение на правителството, на коалиционните партньори и на всички нас това може да се случи. Колкото ние имаме заслуги за армията толкова и те имат заслуги за магистралата. Ако сме стабилни при този ръст на икономиката, при тези приходи от приходната агенция, в рамките на 3-4 години мисля, че магистралата ще е завършена“, каза той и напомни, че правителството вече е взело решение за пътя Ботевград-Мездра – Враца – Монтана – Видин. „Там е около милиард цифрата. За Северозапада това, което сме обещали и паралелно с това Велико Търново – Русе. Никой никога не е мислил да се развива инфраструктура в България“, посочи Борисов.

„Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато Европа е била против него, само аз съм отивал при него. Натискът от турската граница – вчера един човек е влязъл оттам, днес 0“, заяви премиерът по повод изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че ще отвори „границите към Европейския съюз за сирийските бежанци“. „Колкото сме по-пестеливи с думите в тази ситуация, ние с Турция нямаме проблеми в момента“., каза Борисов. 

От своя страна военният министр Красимир Каракачанов даде да се разбере, че са взети всички мерки и няма основания за притеснения. По думите му армията имала готовност да помага, ако се наложи. „В рамките на 2 часа се реагира, а до 24 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата“, допълни той. 

Малко по-късно премиерът поздрави и курсантите от Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново с полагането на военна клетва за вярност. 

Борисов отбеляза, че правителството е отпуснало 16 млн. за сградите, където курсантите ще живеят, учат, работят и ще се подготвят. Също така изтъкна, че текат обществени поръчки, като заяви, че зависело от командира кога ще започнат и кога ще завършат. По думите му тази година разходите за отбрана ще отидат на близо 4 млрд. лв. пари, които са събрани от българските данъци. Поради тази причина, премиерът призова военните да да се обучават и да са много добри, като даде пример със събитията в Сирия, Либия и Косово.

„Ние ще сме добри политици, ако има траен мир, но винаги е добре в гърба си да имаш възпиращата сила на Българската армия във ваше лице“, отбеляза Борисов.

Той се обърна и към командирите, като заяви, че добрият офицер е добър, когато връща жив и здрав войника на майката и бащата. „Аз ви разпореждам да пазите тези деца на тези хора, да се връщат живи и здрави, а да ни пазят и нас“, завърши Борисов.

След церемонията Борисов отново се качи на джипа из Велико Търново. Той обясни, че в момента, в който се изведе трафика през АМ „Хемус“, придвижването през Търново ще стане много по- бързо. По думите му движението към Варна в момента минава през центъра на града.

По късно, докато продължаваше да обикаля с джипа, премиерът се спря на няколко пъти за да поздрави ученици на екскурзия в старата столица. След това отбеляза, че не било важно дали на него или на кмета Даниел Панов им харесва промяната в Търново, а важното било хората, които идват и живеят там, да са доволни. 

Коментари