Борисов: Ще си отида от политиката, когато АМ „Хемус“ е готова


„Преди година водихме разговори и обещах, че ще си отида от политиката, когато АМ „Хемус“ е готова. Магистралата се строи активно и вие виждате обходите към Варна какъв вид придобиват“. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на нов център на белгийската компания KBC Group във Варна, който ще разкрие 300 нови работни места. Изказването пък му съвпадна с деня, в който преди 45 години е била направена първата копка на магистралата, която трябва да свързва София с морската столица.

„Неслучайно ЕС ни даде за мен най-модерния ресор. Неслучайно Световната банка направи център в София. Неслучайно Китай реши да направи своя мозъчен тръст в България. Неслучайно „Телус“ направиха най-големия си офис у нас. Какво повече да ви направим? А някои казват-провалено правителство. Правите ли разлика между нашите инвестиции и тези, които правеха само молове? „Хемус“ се строи и ще видите Варна какъв център ще е след 4-5 години, когато направим връзката с Велико Търново. „Хемус“ ще я има, а Варна ще е един от най-добрите градове за живеене в близките 5 години, заради местоположението си и заради инфраструктурата“, посочи министър-председателят. И добави, че е обещал на варненци няколко неща, сред които в града да има високоплатени и високоподготвени млади хора. „Много млади, високообразовани и интелигентни хора се завръщат във Варна. Това е градът с най-голяма перспектива в следващите 5 години, заради младите хора и добрата си локация. Днес КВС е тук и от Варна ще се ръководят много офиси и фирми в Европа. След 4-5 години ще видите какъв център ще бъде.

Конкуренцията тук ще е голяма, защото условията тук са много добри и заплатите са много големи. Тук всеки ще иска да си прати детето да работи. С подобни огромни инвеститори България печели. Неслучайно всички кредитни агенции дават нарастващия рейтинг на България, неслучайно икономиката няколко години държи ръст. Когато фактите говорят, няма какво да се коментира“, изтъкна премиерът, който уточни, че компанията управлява над 400 млрд. евро.

„Варна беше избрана в конкуренция с няколко други града в Централна и Източна Европа, сред които и български. Ние смятаме, че Варна се развива в правилна посока и има най-голям нереализиран потенциал за растеж. От тук ще обслужваме дейността на различни дружества. В нашия нов компетентностен център ще предоставяме дистанционно редица услуги за останалите държави от групата. Очакваме бързо разрастване след откриването и търсим да наемем талантливи и образовани активни хора“, коментира от своя страна главният изпълнителен директор на KBC Йохан Тейс за центъра, в който част от наетите нашенци ще се занимават с дейности като HR, проектен мениджмънт, управление на собствеността, IT и риск мениджмънт.

Коментари