Борисов за мерките: Компромис може да се направи само за образованието


Това заяви на днешния брифинг премиерът

Премиерът Борисов обясни, че единственият компромис, който може да се направи със здравето, е свързан само с образованието. 

Премиерът засегна новия щам, като посочи, че рискът за него е голям. Добави, че до 31 януари ситуацията ще се наблюдава. „Докторите много рязко опровергаха оптимизма във всички нас. Въпреки пълния локдаун, въведен от месеци във Великобритания, продължава да се качва броят на заразените и на починалите“, каза още Борисов.

ой посочи, че проблем ще бъде, ако разхлабването на мерките за учениците, фитнесите и спорта, доведе до по-висок брой на новите случаи. „Яслите, градините и учениците до 4 клас не повишиха заболеваемостта. Дай Боже, така да е и с по-големите ученици”, отчете премиерът.

Борисов коментира, че удължаването на мерките след 31 януари означава, че близо 100 милиона допълнително трябва да се дадат за неработещите бизнеси. „Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но БВП не се увеличава”, поясни министър-председателят.

Той поясни, че от близо 30 000 заети в ресторантьорския бранш, 6 300 са подали заявления за подпомагане. „Защо е така, оставям на вас да прецените”, призова премиерът. 

Относно удължаването на епидемичната обстановка Борисов каза, че това ще бъде преценено от здравния министър на база това, което ще му бъде докладвано.  

Коментари