Благодатният огън слезе в обезлюдения храм на Божи гроб


И тази година православният християнски свят очакваше с трепет чудото – снизхождането на Благодатния огън. 2020 година ще остане в историята като първата, в която в Йерусалим е пусто. Причината е върлуващият в цял свят коронавирус. 

Това наложи и само десетима души да получат специално разрешение да са в храма при Божи гроб, за да получат Божията милост – невеществения огън.

Чудото на Благодатния огън става в параклиса на Божи гроб (кувуклия) в съботата преди неделята на Възкресение. За да се пресекат всякакви спекулации дали чудото не е някаква форма на измама, събитието протича при специален надзор – параклисът се проверява предварително, за да няма в него нищо, което да може да предизвиква възпламеняване, след което вратите му се запечатват.

В 13:45 часа българско време, патриарх Теофил влезе в параклиса, където в пълно уединение, ще измоли Благодатния огън. След влизането му, вратите отново бяха затварени. Угасиха се и всички светлини.

И тази година чудото се случи! Няколко минути, след като патриарх Теофил влезе в кувуклия, Благодатният огън слезе, а Йерусалимския патриарх благослови богомолния народ, който тази година наблюдаваше чудото пред телевизионните екрани.

Огънят ще бъде занесен на различните делегации, които го очакват в самолетите си на летище „Бен Гурион“, за да го отнесат в своите страни за слава Божия.

Коментари