Бивша служителка на Баневи сензационно: Нарязаха цяло предприятие на скрап, а с парите си купуваха самолети и мерцедеси през офшорки!

Евгения и Николай бяха близки с Прокопиев и затова имаха медиен чадър от „Капитал“ и „Биволъ“


Мариета Николова е била дългогодишен служител на арестуваните в Ница скандални бизнесмени Евгения и Николай Баневи. БЛИЦ потърси позицията й, за да разбере как и защо обвиняемата фамилия е опропастила цели предприятия и е оставила хиляди мъже и жени на улицата. Разговорът с г-жа Николова е потресаващ и хвърля светлина върху истинската същност на Баневи.

– Г-жо Николова, кога започнахте да работите за семейство Баневи?

– През 2008-а година започнах работа при семейство Баневи. В началото се занимавах с казуса на общата им фирма за самолетите с Ветко Арабаджиев. След това бях навсякъде, където е била Евгения Банева, била съм генерален пълномощник, включително на „Полимери“. Работила съм в онзи период от 2009-а до 2011-а година. След това съм била пълномощник на всички други дружества.

– Какво се случи през този период в „Полимери“?

– Когато отидох в „Полимери“, моята задача беше да направя проверка на всички сключени договори, да иззема документи от бившите управляващи и да направя справки за вземания и задължения на дружеството. В рамките на седмица направих всички справки и се оказа, че „Полимери“ има много вземания. Огромна част от тях бяха от вътрешни фирми на сем. Баневи. Беше пълен колапс. През 2009-а година аз събрах от вземания по сметки на „Полимери“ около милион и половина лева. Направихме план за това какво трябва да се плати. Работниците и служителите не бяха получавали шест месеца заплати. На датите за всеки аванс и заплата се даваше по 50 лева и им се казваше: „Вашите пари няма да ги загубите, следващия месец ще ви бъде платено. Хората ревяха наистина, беше нещо страшно. Направихме график как да се платят поне по 2 заплати на хората и други неотложни плащания. Част от работниците бяха започнали да се обръщат към Инспекцията по труда, защото нямаха избор.

-Как е работил заводът преди бандитската приватизация на Баневи?

– Там ако заводът е работещ и всичко е както трябва, той прави 1 милион лева печалба на месец. Това го заявявам категорично, защото продукцията беше много скъпа, имаше пазар. В един момент нещата тръгнаха на зле. Изпратих графика, който изготвихме, на г-жа Банева и й казах, че трябва да се плати от всичко по малко, за да се запушат дупки. Тя първоначално каза добре, теглете пари и дайте на хората, но след 1 час ми се обади лично Николай Банев и каза тези пари, които сте ми ги събрали, ще ми ги пуснете по лична сметка, защото смятам да си купувам кола. Тогава си купи SLR-a. 

– Какво се случи с работниците?

– Една стотинка не се даде на тях. Хората не си получаваха парите и всеки роптаеше. Администрацията беше сведена до абсолютен минимум. След като нямаше вече никакви приходи, Николай Банев каза, че заводът спира да работи, не ме интересува и започна да се реже на скрап. Водихме преговори с различни фирми и сключвахме договори. Целият завод се наряза на скрап. Във всички видове договори, цените бяха заложени като цени на Лондонска борса и те са плащани като цени на Лондонска борса. Че не са влизали в „Полимери“ не е мое решение, нито на някой от хората, които са били там. Всичко е отивало в офшорни сметки. След обявяването на „Полимери“ в несъстоятелност синдикът влезе в завода и започна да прави разплащания, едва тогава хората получиха възнагражденията си.

  – Разкажете за други скандални практики на сем. Баневи.

– Абсолютно същата схема е и със заводът „Елма“. През 2008 Николай Банев реши, че няма да съществува този завод. Назначи братовчедка си Ана Райкова, една лелка, която не разбира от абсолютно нищо, за изпълнителен директор. Тя подписа абсолютно всички договори за скрап и опропасти целия завод. Дори само към земята на „Елма“ имаше инвеститори. Хората имаха интерес да купят земята. Банев така и не я продаде, и тях ги лъжеше. Цялата му собственост е изключително неясна. 2010-а година известни бизнесмени бяха дошли на среща и му предложиха да отдаде под наем „Полимери“, като месечния наем, който щяха да плащат е в размер на милион и половина лева, като опцията беше след 20 години да прекратят този договор, като те ще направят всички видове инвестиции в завода, за да може да падне цената на производството, но той отново не се съгласи.  Ако се разровите, ще видите, че там се обеси един човек в хале. Месеци наред не си взимаше заплатата, имаше ипотечен кредит към банка. Банката прави кредита изискуем, при което съдия-изпълнител го гони от жилището. Дъщеря му беше абитуриентка през същата година. От безсилие се обеси. В Троян, ако видят Баневи, те ще ги убият с камъни, там е много страшно.

– Познавате добре Евгения и Николай, какво смятате за тях?

– Гледам телевизия и чета в интернет, това, което ме изумява най-много е как се опитват да ги изкарват жертви. Как са влезли в дома им и са разровили в бельото им. Това е много цинично, защото той е направен и регистриран като корпоративна резиденция. Това не е направено като частен дом. За да се направи тази корпоративна резиденция, са взимани пари от абсолютно всички дружества, в това число „Елма“ и „Полимери“. Там само огледалата са купени за 80 000 долара едното. На всичкото отгоре те не си ги платиха. Това не е техния дом, това е създадено с парите на всички хора, които са работили в тази система.

– Каква е връзката на Баневи с кръга „Капитал“?

– Кръгът „Капитал“ ги защитава. Те са изключително близки с г-н Прокопиев. Евгения и Николай Баневи в годините винаги са имали чадър в техните издания „Капитал“, „Дневник“, включително и „Биволъ“.

– Защо чак сега държавата се намеси и ги арестува?

– Може би сега прокуратурата е видяла годни доказателства истината е, че документацията на семейство Баневи е много разхвърляна. Там няма нормален деловодител, който да може да отговори кое къде се намира, с изключение на оригиналите, които Николай Банев си държеше при него. Сега, след като са иззети документите, ще лъснат катастрофални неща. Самолетите са платени от 4 или 5 офшорки. Парите от офшорките са от „Елма“ и „Полимери“.

Интервю на Ивайло ИЛКОВ, blitz.bg

* Г-жа Николова не пожела да бъде снимана от съображение за сигурност, тъй като преди време е била пребита заради свой разкрития. 

Коментари