БЕЗПЛАТНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА РАДОН


Министерството на здравеопазването чрез Националния център по радиобиология и радиационна защита БЕЗПЛАТНО измерват обемната активност на РАДОН в жилищните сгради.

Радонът е естествен радиоактивен газ – невидим, без мирис и вкус. Той произхожда от радиоактивното семейство на урана, който е разпространен навсякъде в земната кора.

Основни източници на радон са почвата, която съдържа радий, водата и строителните материали. Радонът се придвижва чрез почвения газ на големи разстояния и достига повърхностните земни слоеве. Така прониква в сградите.

Този газ получава голямо обществено внимание, защото е намерен в нови сгради, особено в мазета. Източник на радон в сградите е почвата, която съдържа малки количества радиоактивни материали, които в процеса на разлагане създават радон. Друг източник са строителните материали (особено цимент). Радонът прониква в дихателната система при вдишване, облъчвайки тъканите на дихателната система. Колкото по-висока е концентрацията на радон, толкова по-голям е рискът от рак на белия дроб. Най-податливи на въздействие на радон са децата и пушачите.

Община Троян съдейства на Министерство на здравеопазването за намиране на желаещи да проверят безплатно количеството на радон в жилището си. Необходимо е само да живеете на приземен или първи етаж. Набирането на пробата е чрез капсулован детектор, който НЕ ИЗЛЪЧВА РАДИАЦИЯ. Той се поставя на етажерка, без да е необходимо електрозахранване, смяна на батерии или други действия. Периодът на пробонабиране е една година.

За получаване на детектор може да се свържете на телефон 067068017 или в стая № 17 на общинска администрация от понеделник до петък от 8 до 12 и от 13 до 17 часа .

Коментари