Бебето в Тетевен е можело да бъде спасено


Починалото по време на раждане бебе в Тетевен е можело да бъде спасено, ако в районната болница е имало анестезиолог. Това мнение изрази д-р Елка Дачева, акушер-гинеколог в болница „Св. Анна“ в София в предаването „Здравей България“ по Нова ТВ.

„Ако това беше в една голяма болница, след неуспешния форцепс на третата и четвъртата минута бебето може да бъде извадено.

Но това е една малка районна болница, в която няма анестезиолог и не може да бъде направено моментално цезарово сечение.

Те викат анестезиолога от дома му. Минават 35 минути преди той да дойде. Там няма дори и кръв за преливане“, поясни д-р Дачева, като допълни, че всички районни болници са в това положение.

По думите ѝ след раждането се налага да се чака по 2 часа, докато дойде неонатолг, който да се погрижи за бебето. Тя уточни, че за да се наложи форцепс, жената трябва да е под наркоза.

„Лекарката не е успяла да сключи форцепса. В момента, в който тя опитва да сключи втората лъжица, пациентката я рита, при което лъжиците падат в легена. Така че

лекарката не е успяла да сключи форцепса“, категорична е д-р Дачева, която е близка приятелка с д-р Байчева, извършила раждането.

„Оттук-нататък това, което трябва да се направи, след като не може да се извади с форцепс, е да се направи секцио. Те са направили цезарово сечение, но са се забавили 35 минути“, обяснява тя.

Д-р Валентина Григорова, заместник-директор по медицинските дейности към Първа АГ болница „Св. София“ пък заяви:

„Когато започва едно раждане никой не знае как ще завърши. Анестезиологът е длъжен да стои там. Ние не сме в XVII в.“

Във връзка с твърденията на родилката Наташа Габровска, че върху корема ѝ е било сядано, Григорова беше категорична, че в съвременното акушерство тази практика не се прилага по никакъв начин.

„В деня, в който се случиха нещата, разговаряхме многократно с д-р Байчева. При жената е премерен нормален таз. Идва да ражда в 11 часа сутринта и още е с 3 сантиметра разкритие. Същинското раждане е, когато няма вече маточна шийка и главата е паднала ниско.

И младите майки не искат да разберат, че тогава няма кой да роди бебето, ако тази жена не напъва.

Вие сигурни ли сте, че д-р Байчева наистина е казала „не се научихте да раждате?“,

заяви д-р Дачева.

Източник: Нова ТВ.

Коментари