Барселона стана за пети път европейски клубен шампион


Барселона стана за пети път европейски клубен шампион снощи, но това стана по забележителен начин. Каталунците постигнаха нещо, което се вижда рядко от времената, откакто КЕШ се превърна в Шампионската лига.

„Блаугранас“, въпреки че не бяха шампиони на страната си при започването на сезона, елиминираха по пътя си само отбори, които са триумфирали в родните си първенства. Първенците на Кипър, Холандия, Франция, Англия, Германия и Италия преклониха глава пред новия властелин на Европа по пътя му към петата клубна титла на Стария континент.

В груповата фаза Барса победи АПОЕЛ Никозия с 1:0 и 4:0, надделя над Аякс с 3:1 и 2:0, а единствената загуба дойде от Пари Сен Жермен с 2:3. Но на „Камп Ноу“ парижани бяха победени с 3:1.

На осминафиналите препятствието беше Манчестър Сити и въпреки минималните победи с 2:1 и 1:0, то беше прескочено лесно. След това последва нова среща с ПСЖ, като този път каталунците бяха категорични – две победи с по два гола разлика за 2:0 и 3:1.

Най-тежко беше на полуфиналите, където чакаше Байерн с бившия наставник на Барса Хосеп Гуардиола. След 3:0 в първия мач беше допусната и единствената загуба в елиминациите – 2:3 на реванша, но тя не се оказа фатална по пътя към титлата.

А в директния спор за трофея първенецът на Италия Ювентус преклони глава след 3:1. Така Барселона записа 11 победи и само две загуби по пътя към Петата и голова разлика 31:11. Интересното е, че 27 от тези попадения бяха дело на триото Меси-Неймар-Суарес, което завърши с общо 122 гола този сезон и счупи всички рекорди по резултатност.

Коментари