Ако Лозан Панов, министърът и ВСС бяха пили студена йерба, мозъците им нямаше да пушат така от клипа на ALEK SANDAR*


Какво е това латино-американско растение?

„Магия, проява на приятелство, спирка в препускащото всекидневние, лишено от предразсъдъци, желание за споделяне от сърце в сърце…“ Това е описанието на йерба в специален сайт, създаден на български език. Оказва се, че в България има дори общност на почитателите на тази „напитка на боговете“, която е по-ценна от кафето, шоколада и зеления чай взети заедно. И ако председателят на Върховния касационен съд, министърът на правосъдието и ВСС бяха опитвали поне веднъж „напитката на боговете“, тя щеше доказано да им „проясни съзнанието, да премахне хроничното главоболие, стреса, дори хемороидите, да тонизира нервната система, да стимулира работата на мозъка и мисловния процес.“

 Последното е найважната от „уникалните способности на билката“ в тази история с клипа, заснет във впечатляващата Съдебна палата. В разгара на коравнирус епидемията, когато и правораздаването у нас спря, в празната сграда три, полуголи танцьорки, гангстери с автомати, поклащайки се от кръста надолу пазят онази същата йерба в метално куфарче, собственост на основния лирически герой. В един момент билката, която израства до чутовни размери, като в реалността достига до 15 метра височина, се озовава на масивна маса. От тези, на които прокурорите и адвокатите поставят документите си на заседанията, и очевидно взета от съседна съдебна зала. Докато билката расте, танцьорките се кършат по сутиени.

Йерба е израз на т. нар. спленглиш – езика, говорен от испаноговорещите жители на Съединените щати, и идва от Йерба мате – парагвайския чай мате, който е много популярен в Латинска Америка. Но на този жаргон се използа като синоним на канабис, макар самото мате да няма нищо общо с марихуаната и изобщо да не е наркотик. Всичко това нямаше да бъде забелязано, ако декорът на действието не беше Съдебната палата на столичния бул. „Витоша“ 2. Там се помещава третата власт от времето на Царство България през годините на комунистическия режим и след това. В нея има 24 зали, където правораздават 6 съдилища – Върховният касационен, Софийският апелативен, Софийският окръжен, Софийският градски, Военно-окръжният и Софийският военноапелативен съд. В Съдебната палата са и кабинетите на прокурорите от Върховната касационна и Софийската градска прокуратура, както и на двама от тримата големи – председателя на ВКС и главния прокурор. Именно тази сграда се е сторила най-подходяща на певеца Алек Сандър и екипа му за заснемането на клип, озаглавен Yerba. Самият той вероятно е впечатлен от своята светкавична популярност, твърди, че йерба не било марихуана. А сградата, превърната в декор от междугалактическа банка „Yerbank“, показва бъдещето, в което извънземните се опитвали да властват над живота и умовете на хората. Миналият четвъртък, три дни след като всички в съдебната система узнаха за съществуването на Алек Сандър и последния му задълбочен и сложен творчески проект, Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска да отнеме от Лозан Панов управлението на палатата. Причината – уронен е престижът на съдебната власт и не се е справил със стопанисването. То му е поверено с решение на пленума на ВСС от 8 февруари 2018 г., защото е най-високо в съдебната йерархия в палатата. Гласуването ще стане този четвъртък. Дискусията показа, че кадровиците са почти единодушни в намерението да отстранят Панов и да поверят сградата на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Този път магистратите, които обикновено са на страната на Панов в конфликтите му с ВСС и Министерството на правосъдието, не подкрепят председателя на ВКС, защото той се изложи. Йерба е възпята там, където Панов заведе най-големия враг на корумпираните – Лаура Кьовеши през март 2017 г. – на втория етаж се намира емблематичната зала 15, наречена „Тържествена“. Кръстена е така, защото в нея клетви полагат при встъпването си в длъжност главният прокурор и председателят на ВКС. Включително там Лозан Панов организира лекциите на гостите си, които кани от чужбина. Клипът, заснет в неделя, 16 февруари 2020 г. , е сниман и пред и в зала 11, която е на метри от зала 15.

Там гангстер насочва автомат срещу полицай, който иска да отнеме куфарчето с йерба от лирическия герой. Екипът се вихри и във фоайето на четвъртия етаж пред залите 18 и 19 . В едната заседава Военно-апелативният съд, а в другата Софийският окръжен и Софийският градски съд. В другия край на коридора се намират кабинетите на главния прокурор и заместниците му, както и залите на ВКС, където правораздават колегите на Панов. Заснемането става по силата на договор, сключен между главния секретар на ВКС Маргарита Пазвантова, изпълняващия функциите главен счетоводител на съда Мария Михайлова и продуцента Пламен Митев от „Ню Ърбън Продукшънс“ ЕООД. Известно е вече, че наемът е 800 лева за целия ден, а снимачният екип е разполагал с цялата сграда от 8 до 20 часа на 16 февруари. В договора няма клауза, според която ръководството на ВКС и стопанинът на Съдебната палата, да цензурират художествения продукт. Това обаче противоречи на взетото през 2018 г. решение от страна на ВСС за сключването на договори за заснемане на филми и клипове в съдебните сгради в страната, както и на примерния договор-образец, приет тогава от кадровиците.

Липсата на подобна клауза противоречи и на Закона за културното наследство, за каквото е обявена Съдебната палата. В договора, сключен между главния секретар на ВКС, на когото Панов делегирал права да подписва подобни договори, и продуцента, било посочено още, че целта е „кадри за видеоклип към саундтрака на филма „Married Young“. В снимките участвали 16 души. Те били допуснати в сградата от служителите на Главна дирекция „Охрана“ след писмо от началника на отдел „Управление на собствеността“ при ВКС. Алек Сандър не е хит сред правните среди, защото 10 дни никой не го забелязва в ютюб канала му, където клипът е пуснат на 10 април. Няма реакция, включително и от ВКС, където очевидно никой не се вълнува какво точно е снимано в Съдебната палата на 16 февруари.

За първи път за съществуването видеото съобщава на 21 април юридическият сайт „Правен свят“.  Там подробно е описано и съдържанието на творбата с продължителност 3,46 минути. Следват светкавични реакции. Още същия ден правосъдният министър Данаил Кирилов назначава проверка в Главна дирекция „Охрана“ кога и по силата на какъв документ е заснет клипът, кой е разрешил допускането на екип в историческата сграда. Лозан Панов 10 дни не казва какво е открила проверката на ВКС, която той е наредил веднага след появата на публикацията. Вероятно ще обяви резултатът на заседанието на ВСС. Алек Сандър получава невероятно известност в юридическите среди. По собствените им признания членовете на ВСС многократно са гледали клипа, някои от тях си превели дори и текста. Резултатите на проверката на министър Кирилов са готови още във вторник. В четвъртък, 23 април представляващият ВСС Боян Магдалинчев внася като извънредна точка на заседание на Пленума обсъждане на клипа. 20 от кадровиците са „за“, против са Лозан Панов и близката до него Атанаска Дишева, която традиционно го подкрепя.

Дишева пропуснала да гледа клипа и поиска точката да не се обсъжда от ВСС. По време на петчасовата дискусия колегите ѝ са категорични в мненията си – Панов не може да бъде освободен от оговорност, дори и да е делегирал правата си при подписване на договори на главния секретар на ВКС.

„Лозан Панов отдавна е абдикирал от ръководните си функции, като е разпределил задачите на заместник-председателите на съда и на главния секретар. Заместниците не могат да се срещнат с Панов и да споделят проблемите, шефът на ВКС не ги събира на оперативки, а това е голям проблем. Ако бях аз, бих си подал оставката при този скандал“, казва Севдалин Мавров, член на ВСС и дългогодишен съдия във ВКС. Даниела Марчева пък попита Панов вярно ли е това, което говорят колегите му, че рядко го виждат на работното му място. Според Боряна Димитрова „това е удар върху и без това крехкия имидж на съдебната система“. Тя смята, че Панов е персонално отговорен. Шефът на ВАС попита дали оттук нататък в „юристите с респект ще влизат в своя храм“. „Малко неудобство трябва да има в тази ситуация. Очевидно е, че не е упражнен контрол и не приемам легализирането на марихуаната да се разпространява. Твърдя, че категорично се уронва престижът на съдебната власт. Очевидно е, че сегашният домоуправител не може да се справи с тази ситуация. Ако административен ръководител не знае как да си защити правата по един договор и разчита на примерни образци и клаузите да се повтарят като папагали, може да си вземе адвокат“, смята Боян Новански.

Но от друга страна, не може да се очаква от стопанина на сградата, който и да е той, да цензурира всяко художествено произведение, което е поискало да се снима в Съдебната палата, след като същият този ВСС е допуснал тази възможност. При петчасовите дискусии самият Панов запази мълчание, като накрая упрекна колегите си, които макар и юристи, не говорели с факти. Той попита и какво ще стане с хората, които се грижат за поддръжката на палатата и са назначени на щат към ВКС. Именно неизяснените моменти около обществените поръчки, сметките за отопление и парно, служителите по поддръжката, станаха причина ВСС да отложи смяната на Панов като стопанин на Съдебната палата.

Кадровиците възложиха на Комисията за управление на собствеността да напише доклад, в който да изясни как ще стане предаването на стопанисването от шефа на ВКС на шефа на Софийския апелативен съд. След това ще гласуват решението, с което прекратяват ангажиментите по стопанисването и ги дават на Даниела Дончева Пленумът на ВСС възложи стопанисването на шефа на ВКС в началото на 2018 г. Същинският стопанин е кадровият орган по силата на законови промени от лятото на 2016 г. Дотогава съдебните сгради се управляват от Министерството на правосъдието. Тогава обаче магистратите недоволстваха, че не се обръща достатъчно внимание на сградите, едни се ремонтират за сметка на други. Затова и те преминаха към ВСС. С решение на съвета стопанисването, включително и отдаването им под наем за филмови продукции, беше поверено на най-високопоставения йерархично в дадена сграда. Ако в нея се помещава само районен съд, това е неговият председател, в случая със Съдебната палата е шефът на ВКС. Само след часове обаче той няма да я стопанисва. Юристи наблюдатели смятат, че най-позорното в случая е изобщо допускането на части от съда да бъдат наемани почасово като евтин хотел. Това руши имиджа на съдебната власт, защото се допуска символът ѝ да бъде част от сделки, което създава усещането, че правосъдието може да бъде обект на сделки.

*в-к „24 Часа“

Коментари