Агент Академик възкреси мумията на агент Огнян


O, спомняте ли си госпожо…“, се пее в стара градска песен. Кавърът е на сайта на агент Академик, който изненадващо си спомни за една отдавна изхвърлена от политическия живот фигура. „Фрогнюз“ извади от гардероба „скелета“ на Осман Октай, изтупа го от нафталина и го накара да проговори със скрибуцащ глас по зададена тема, а именно – срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Прави впечатление, че списващите сайта на агент Академик в бързането си да се отчетат с фейк по темата вече толкова претупват нещата, че редовно бъркат името на „врага“. Този път в съвместния фейк на агент Огнян (Осман Октай) и агент Академик (Огнян Стефанов) депутатът е изписан като „Длян Певски“. Поне в заглавието, с което индексират активност в Гугъл търсачката, жабките на Огнян Стефанов са се справили със спуснатата отгоре задача – да не пропускат и ден, без да споменат Пеевски. Без реален повод, естествено.

След като бе изхвърлен от политиката заради съмнения, че е бъркал в партийната каса на ДПС, Октай се явява само в специални случаи като този, за да приглася на агент Академик във фейковете му срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. В пълен синхрон със своя реаниматор, който вече се е специализирал във възкресяването на политически трупове, Октай изкуствено навързва името на Пеевски с „Булгартабак“. Като премълчава, разбира се, факта, че депутатът никога не е имал контрол над дружеството, а още през 2016 г. продаде и миноритарния си дял от 5% в холдинга. Факти, пред които всякакви по-нататъшни интерпретации вече изглеждат като съшити с бели конци.

Паметта на агент Огнян му изневерява и за други подробности – като например тази за дългогодишните опити на подсъдими олигарси да кадруват в политиката. Октай удобно заобикаля кръга „Капитал“, който по думите на премиера Бойко Борисов е имал няколко свои министри, а в същото време пуска евтини манипулации за действащи представители в правителството, които уж били на опозицията в лицето на ДПС. Като при това се опитва да припише внушенията си на други лица. Малко абсурдно е точно изританият от политиката Октай да обяснява какво има предвид един или друг министър, като го „допълва“. Октай, както и дръжката на микрофона от жабешкия сайт, която изпълнява шефска повеля, всъщност се надяват, че обществото има слаба памет. Но това далеч не е така. Особено когато на страната на паметта са факти, които лесно могат да се проверят.

Коментари