Цвета Караянчева и Георги Терзийски откриха изложба за Левски в парламента


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и областният управител Георги Терзийски откриха изложба за Васил Левски в парламента. Тя бе организирана по идея на народния представител Иван Миховски в навечерието на 145 години от гибелта на Апостола. Изложбата проследява живота и идеите на Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота и отива в безсмъртието, подчерта Караянчева при откриването, като акцентира, че и на ролята на ловчанци и Ловеч като седалище на БРЦК и столица на Апостола.

Седемте оригинални портрета на Васил Левски са сред документите, представени в изложба на Регионалния исторически музей Ловеч. В илюстрациите са показани и снимки на негови съратници и сподвижници и оценки, направени от тях. Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската свобода, каза още председателят на Народното събрание и припомни, че парламентът винаги е отворен за подобни прояви.

Васил Левски ни завеща своята визия за България – държава – храм на истинната и правата свобода, която да е редом сред другите европейски народи. Днес това е факт, днес председателстваме другите европейски народи, но да бъдем равни с тях зависи от нашите собствени сили, каза областният управител и благодари за изключителното съдействие на директора на Регионалния исторически музей в Ловеч Капка Кузманова, която предостави материалите за изложбата. Терзийски връчи на Караянчева и на петте парламентарни групи в НС каталог на дейността на Регионалния музей, като изрази надежда, че заветите на Апостола ще се прилагат в работата им.

 

Коментари