Христо Иванов се катери по гърба на Гешев


Позабравеният бивш правосъден министър и настоящ лидер на „Да, България“ Христо Иванов неистово се опитва да припомни за себе си, като втори ден отчаяно се катери по гърба на главния прокурор Иван Гешев.

Макар предизборната кампания за очакваните през пролетта на 2021 г. парламентарни избори да е далеч, в четвъртък и петък Христо Иванов реши, че с атака срещу прокуратура и персонално срещу Иван Гешев, може да извлече политически дивиденти.

Първо в четвъртък Иванов, придружен от полуанонимни партийни дейци на ДСБ и Партия на зелените, част от коалицията „Демократична България“, се появиха пред Народното събрание, за да искат оставката на всички 240 народни представители. Мотивът на тримата провалени политици бе повече от куриозен – защо никои от депутатите не бил задавал въпроси на Иван Гешев при приемането на Годишния доклад на прокуратурата за 2019 г.

Безработният лидер на партийното ГМО „Да, България“ се появи в петък и пред Висшия съдебен съвет, явно затъжен за периода 2014-2015 г., в който бе начело на Министерство на правосъдието. Този път Христо Иванов решил да сезира съдебните кадровици за манипулативното „разследване“ на т.нар. „Антикорупционен фонд“, в който се изнасят неподплатени с доказателства твърдения за нарушения на магистрати от Специализирана прокуратура. „Разследването“ наречено „Осем джуджета“ всъщност се базира на разказ на една страна в продължаващ години спор между богата бизнес-фамилия, която управлява най-голямата фирма за асансьори у нас. Куриозното е, че Христо Иванов промотира „разследване“ на свързани с него и с подсъдимия Иво Прокопиев поръчкови „журналисти“ и „анализатори“.

Сигналът на провалилия се като министър и партиен лидер Христо Иванов до ВСС изобилства от внушения и манипулативни твърдения по адрес на главния прокурор и магистрати от Специализираната прокуратура. А каква е целта най-лесно се вижда от фейсбука на Иванов, където е заснет на излизане от ВСС от съпартиеца си Иво Мирчев. Трагикомичното поведение на Иванов освен нелеп политически опит за атака срещу Гешев и прокуратурата, има за цел атака и срещу кадровия орган на съдебната власт. С това Иванов и най-вече менторите му преследват дългосрочна цел – компрометирането на ВСС, с оглед предстоящия след година и половина избор на нов председател на Върховния касационен съд. За икономически, политически и криминални кръгове е от ключово значение да не бъде позволено на кадровиците да изберат за „съдия №1“ ползващ се с уважение представител на съдебната власт, а близък до партията в Темида – компрометираният Съюз на съдиите в България.

А кои са кукловодите на поредната атака срещу прокуратурата стана ясно малко след като Иванов и Мирчев продължиха петъчното си безделничество, когато дописки за бъдещата политическа акцийка пред ВСС, се появиха първо в изданията на подсъдимите Иво Прокопиев и Огнян Донев.

Коментари