Христо Иванов приветства участниците в софийския гей парад


В деня на Софийския прайд бих искал да отправя личните си поздравления към участниците в него за куража да излязат и да отстояват достойнството си. Смисълът на нашето усилие за демократична България е в това, всеки човек да може спокойно да утвърждава своите правдини. Това написа съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов във „Фейсбук“.

Ето какво написа Иванов:

„В деня на Софийския прайд бих искал да отправя личните си поздравления към участниците в него за куража да излязат и да отстояват достойнството си. Смисълът на нашето усилие за демократична България е в това, всеки човек да може спокойно да утвърждава своите правдини.

Важно е да се обединим около нуждата от хуманен обществен разговор дори и по най-трудните и емоционални теми. Трябва да търсим това, което ни обединява като хора, пред онова, което ни разделя на гневни и наплашени агитки.

Затова, трябва да се противопоставим на онези политически сили, които целенасочено разпалват омраза и агресия, разделят болезнено обществото ни и създават среда на отрицание срещу човешки същества заради това, което те са. Призовавам държавните институции да обезпечат спокойствието и гражданското достойнство на участниците в прайда.

Вярвам, че всеки, който отстоява правата си по демократичен път, в цивилизован дебат, приемащ наличието на други гледни точки, допринася и за свободата на всички останали, и за по-голямата ни човечност като общество. И точно заради това днес поздравявам сърдечно онези хора, които излизат с лицата си и с усмивка да заявят себе си.“

Коментари