Троян се готви за големия християнски празник – Богородица


Предстои един от най-големите християнски празници и храмов празник на троянската света обител „Успение Богородично“ – Голяма Богородица, който всяка година честваме на 15 август. Очаква се на 15 август, в 9 ч., Негово Светейшество Български патриарх Неофит да отслужи Божествена света литургия. В 11 ч. ще последва Литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Пресвета Богородица. Празникът всяка година събира хора от цялата страна.

По традиция, в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично“, Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата-Орешак (НИХЗИ) организират Традиционен панаир на занаятите. През настоящата година Традиционният панаир ще се проведе във времето от 15 до 18 август. Според преданието тази традиция датира от втората половина на XVIII в., когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения. С течение на времето панаирът се превръща в един от най-големите в Северна България. Тук всеки посетител освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на  традиционна кухня. За най-малките гости на панаира има обособена зона с атракциони. 

В Националното изложение ще бъдат организирани арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и така да се докосне до духа на местните традиции.

По информация на НИХЗИ, с. Орешак

Коментари