Троянско участие на международното издание „Belgrade Manifest” 2016 в Сърбия


От 27 до 29 май, за втора година се проведе международният фестивал „Belgrade Manifest” 2016 в Белград, Сърбия. Тази година четири български общини взеха участие във форума, сред които и Община Троян.

9В международното издание, по покана на Министерство на туризма,  България бе представена от общините Троян, Банско, Карлово и Царево, които презентираха възможностите за туризъм в страната ни и характеристиките на всеки един от регионите, редом с Министерство на туризма и до участниците от Гърция, Турция, Холандия, Черна Гора и други. Четирите български шатри бяха организирани на площ от 100 кв. м. и показваха брошури, предмети и занаятчийски изделия от своите общини.

На троянския щанд, разположен в парка на Калемегдан, посетителите на фестивала имаха възможността да се запознаят с работата и творчеството на майстор-грънчарката Ралица Йовкова, която демонстрира занаята си и успя да вдъхнови над 50 желаещи да изваят сами глинен предмет на грънчарското колело.

„Троянските грънци, сирене и ракия заинтригуваха интереса на стотици сърби, които се впечатлиха и от страхотното съчетание между топли минерални басейни и красивата планина в региона ни.“, сподели Цветелина Калчева, гл. експерт „Търговия и туризъм“ в Община Троян. Най-голям интерес посетителите на щанда проявиха към възможността за изгодна спа-почивка в съчетание с планински туризъм, а туристическият гид на шведска група, посетила щанда, определи Троян като „малкото неизвестно съкровище на България“.

 

 

Коментари