Три троянски бебета са родени през 2019 г. със съдействието на Фонда за асистирана репродукция


Три са троянските деца, родени през 2019 г. със съдействие на Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Троян.

Фондът работи вече 7 години. Създаден е с Решение на ОбС – Троян през 2012 г. и приема заявления за финансиране на процедури от 1 ноември 2012 г. За периода от създаването на фонда са постъпили и са обработени общо 48 заявления за ползване на средства от фонда, одобрени и изплатени са общо  67 753 лв. Максималната сума, която може да бъде отпусната на двойка заявители в една календарна година, е 2000 лв. Със свои решения комисията при Общински фонд за асистирана репродукция е одобрила заявления в общ размер за 2019 година –  8467 лв., от които са изплатени  6467 лв.  Денят, в който проплака първото бебе на троянския фонд за асистирана репродукция е 25 март 2014 г. (Благовещение).

Към момента в резултат на процедури, осъществени с финансовата подкрепа на Общински фонд за асистирана репродукция, са родени 9 деца.

В края на 2018 година Кметът на Община Троян г-жа Донка Михайлова бе удостоена с отличието „Кмет на годината“ в категория средна община за „Ин витро програми“ в конкурса „Кмет на годината“, организиран от портала на българските общини Kmeta.bg.

Правилата, заявления и декларации за кандидатстване по Фонда са налични на специално създадена секция в сайта на Община Троян – http://www.troyan.bg/news/news1/918-obshtinski-savet-troyan-sazdade-obshtinski-fond-za-asistirana-reproduktziya-i-lechenie-na-reproduktivni-zabolyavaniya.html.

Коментари