Трима от групата на Бобокови по аферата „Боклукгейт“ признаха вина и чакат присъди в четвъртък


Трима от обвиняемите по делото „Боклукгейт“, в което основни обвиняеми са бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, са се признали за виновни и очакват от Специализирания наказателен съд (СНС) в четвъртък да чуят присъдите си. Това става ясно от съобщение на съда, който трябва да одобри наказанията по споразуменията им с прокуратурата в 14:00 ч.

Разследването по аферата с нерегламентираните боклуци срещу Пламен и Атанас Бобокови приключи и се очаква държавното обвинение да внесе обвинителен акт в съда в най-кратки срокове срещу останалите обвиняеми в процеса.

Тримата от престъпната група на Бобокови, които са признали вината си са Габриел Савов, бившият шеф на РИОСВ в Плевен, Васил Богданов – бивш служител на Бобокови и Айгюн Еминов – бивш управител на една от фирмите, които са съхранявали опасните отпадъци.

Както е известно, по делото срещу братя Бобокови е обвиняем още и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков.  Всички от групата вече са на свобода, включително Живков. В началото на юни Атанас Бобоков, брат му Пламен, двамата техни служители, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесменът Николай Миховски бяха задържани по време на мащабната акция на прокуратурата по линия на досъдебно производство за вноса на опасния боклук. То започна през декември 2019 г., когато край Плевен бяха открити 9000 тона отпадъци от Италия. Впоследствие те получиха и обвинение за участие в организирана престъпна група. Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата „Монбат Рисайклинг“ на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят. През юли м.г. пък стана ясно, че и прокуратурата в Италия разследва братята Бобокови за нелегална търговия с боклуци.

Красимир Живков, снимка:БГНЕС

Ролята на бившия зам.-министър Живков, според обвинението, е била ключова. Той оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително за преработка, а са разполагали само с площадки за съхранение. Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана. На 29 септември м.г. държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство. Боклуците бяха намерени в землищата на населени места в четири области.

Част от откритите загробени отпадъци на фирмата на братя Бобокови край Червен бряг, снимки: ПРБ

Междувременно, Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд Пламен Бобоков и за противозаконно държане на археологически обекти. Той бе привлечен като обвиняем за въпросното престъпление на 30 ноември 2020 г. При претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите. Обвинението срещу Бобоков е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Част от археологическите обекти, заради които Бобиков получи трето обвинение, снимка:ПРБ

Отделно, Пламен Бобоков се сдоби и с обвинение за търговия с влияние, след скандалните разкрития, че е ползвал президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узинов като „свой човек“ на практика за всички въпроси, свързани с бизнеса му и личните му дела. От разпространена преди няколко месеца чат комуникация между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция стана ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия, искал е и различни услуги от Узунов, които не са му били отказвани. Сред най-фрапантните случаи бе този с неподписаното и необявено решение по делото за либийския кораб „БАДР“, което изведнъж се оказа в Пламен Узунов по молба на Пламен Бобоков, който пък има преки бизнес интереси в либийската страна.

Източник: legalworld.bg

Коментари