Тотален обрат във времето идните дни


След рекордно студеното време в последните дни, днес температурите достигнаха малко по-високи стойности.

През уикенда и в началото на новата седмица времето ще остане почти без промяна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, а в нощните часове – и от слаб сняг. Температурите обаче ще бъдат положителни и ще се покачват. Над цялата страна ще бъде облачно.

В началото на поредицата от три почивни дни има условия за образуване на поледици. Най-рискова ще бъде ситуацията в Северна България. В същото време се разбра, че атлантически и средиземноморски циклони омаломощиха „Звярът от Изтока“ – антициклонът, който донесе ледена епоха над Европа.

Вече започва затопляне, което ще се усети осезаемо в средата на следващата седмица, когато температурите ще скочат до 10 дори 15 градуса. Това показват синоптичните модели, цитирани от „Дарик“

В следващите 4-5 дни ще се активизират средиземноморските циклони. Заради това над страната ще е облачно и ще превалява дъжд, а в по-високите планински части – сняг. Затоплянето ще намали и на много места ще стопи снежната покривка, а това ще е преход към пролетта. Истински пролетно време ще усетим още следващата седмица.

След 12-13 март ще има краткотрайно застудяване, но после бързо температурите отново ще тръгнат нагоре, показват още моделите.

Коментари