Терзийски се срещна с работодатели и граждани в Угърчин


По време на проведената на 16 февруари приемна в община Угърчин областният управител Георги Терзийски се срещна с трима от най-големите работодатели в общината.

Над 5 млн. са инвестираните от 2014 г. насам средства в новосъздадената кариера край Микре. В момента там работят 30 човека, но предстои разширяване на дейността със строежа на АМ „Хемус”, което ще създаде условия за наемане на още хора. Фирмата среща трудности с наемането на добри специалисти от региона, макар това да е нейната политика – да наема работници и специалисти от област Ловеч. От холдинга, собственик на обекта, декларираха пред Терзийски, че са коректни работодатели, спазват всички закони на страната и нямат никакви претенции към държавните институции, с които работят.

Няма хора за работа, това е проблем номер едно. Нашата община е с най-висок процент на безработица, но това са хора без каквито и да било изградени трудови навици и липса на висока отговорност в работата, сподели пред областния управител един от големите земеделски производители в областта. По негова преценка евросубсидиите през последните години дадоха добър резултат. В момента земеделието ни в много висока степен е на най-високо ниво – машини, технологии, семена. Доволен съм и от работата в последно време на ОД „Земеделие”, където динамиката за справяне с новите предизвикателства значително се подобри, коментира още земеделският производител. Терзийски обсъжда с работодателя разкриването на паралелка за дуално обучение за механизатори, за да се осигурят нужните подготвени кадри за общината.

Шивашка фирма в Угърчин, собственост на белгийски предприемач, също не се оплаква от липса на поръчки. В момента около 45 жени шият продукция за Белгия и Германия, а хората са доволни от възнагражденията си, които се изплащали редовно.

По време на срещите с работодателите присъства и директорът на „Инспекция по труда” Митко Митев.

Паметна плоча на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война искат хора от угърчинското село Сопот. В присъствието на областния управител Георги Терзийски те коментираха със зам.-кмета Мария Динова водопроводната мрежа, която се оказа в една част вече подменена, а в друга – в процес на проектиране. Хората поискаха и преразглеждане на общинската транспортна схема.

В хода на разговорите се оказа, че голяма част от поставените проблеми са в процес на разрешаване, а за други има обективни причини и се търси решение, различно от предложеното от хората.

Следващата приемна на областния управител Георги Терзийски ще бъде през март в община Летница, като допълнително ще бъде оповестен точният ден.

 

 

Коментари