Сотир Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ


Цацаров подава оставка още днес като главен прокурор

Парламентът избра Сотир Цацаров за нов председател на Антикорупционната комисия. Новият шеф на комисията трябва да  довърши мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка.

Той бе избран с гласовете на 165 от народните представители. Зад кандидатурата на настоящия главен прокурор застанаха ГЕРБ, Патриотите и ДПС. А гласуването раздели левицата. 27 от социалистите гласуваха „за” Цацаров, въпреки че по-рано обявиха, че няма да подкрепят нито една от двете кандидатури.

Дебатът по избора на нов шеф на антикоруоционния орган започна с думите на Емил Димитров – Ревизоро – „Много лесно е да се представи гн Цацаров, защото той е всичко, което другите не са”.

„В политически план Сотир Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство. Това е неизбежно следствие от законодателното решение председателят на КПКОНПИ да се избира от парламента. Крайно неудачно. Проверяваните си избират проверяващ”, коментира Крум Зарков от БСП.

„Управляващото мнозинство няма мнозинство в парламента и това дава възможност да се участва активно. И да избере една от двете кандидатури”, каза председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки.

От своя страна мнозинството отвърна на удара – проблемът бил, че на върха на правораздавателната система имало  непрекъснати скандали.  Движението за права и свободи, не влязоха в дебата за състоянието на съдебната система. Но обявиха своята подкрепа. „Г-н Цацаров е един брилянтен юрист и интелект. 40:10 считаме, че би бил най-полезен за председател на КПКОНПИ”, обясни Симеон Симеонов.

В залата лидерът на червените взе думата, като отново напомни за предложението на левицата – президентът да избира шефът на Антикорупционната комисия. „Сега президентът е подкрепен от БСП, следващият може да е подкрепен от друг. Ние предлагаме принципно решение. Не е прецедент президентът да има представителство в някои държавни органи. Искаме реално разделение на властите и взаимен контрол”, коментира Корнелия Нинова.

А властта опонира: „Само едно нещо искам да ти кажа – само преди един месец унгарският парламент избра г-н Петер за главен прокурор за 9 години”, заяви Георги Марков от ГЕРБ.

Очаква се до края на деня Цацаров да подаде оставка като главен прокурор, за да поеме председателския пост на КПКОНПИ. „Оставка, която е подадена от мен, произнасяне на Пленума на ВСС, решението им, което следва да бъде изпратено на президента за освобождаване и Указ за предсрочно освобождаване. Казано пи друг начин – няма да изчакам датата 10 януари, защото мисля, че  а доброто и на двете институции – на първо място прокуратурата, а след това и на Комисията, всеки от ръководителите да поеме своите правомощия”, коментира той.


Коментари