СЛЕД ПРОТЕСТА: Ранени и арестувани на митинга в София


Напрежението между протестиращи и полиция ескалира

Напрежение в центъра на София. Сблъсъци между протестиращи и полиция пред бившия партиен дом. За шеста поредна вечер недоволството изпълни улиците на София. Хората искат незабавната оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Малко след 22.30 часа обаче напрежението ескалира. Протестиращи опитаха да щурмуват сградата на бившия партиен дом. Има счупени общо пет прозорци и червена боя по фасадата. пред входа на сградата има бутилки и предмети, хвърляни от протестиращите. Сградата продължава да функционира и днес.

По първоначална информация има шестима задържани и двама пострадали полицаи. На среднощен брифинг от МВР обявиха, че има взривени две бомбички, а полицаите са били замервани със стъклени бутилки. Дълго време организаторите се опитваха да прекратят провокациите. Те, както и полицията, са категорични, че има внедредни групи сред мирно протестиращите.

Протести имаше и в цялата. Във Варна за поредна вечер хората изпълниха улиците с искане за незабавна оставка.  В Шумен, пък, освен оставката на правителството и главния прокурор, граждани поискаха и тази на кмета и на областния управител.

В Русе протеста събра недоволните пред Съдебната палата и продължи със шествие.  Като демонстрация хората разпиляха фалшиви еврови банкноти. Протестиращи се събраха и в Хасково – на централния площад, след което и там тръгнаха из улиците на града.

За днес има организирани нови протести и различни демонстрации в цялата страна.


Коментари