Скандалният приватизатор Борис Бояджиев свързан с обира на „Алфабанк“ е и последният работодател на Петко Митевски

Следите му водят през Кулата за Гърция. Издирваният Митевски получи 15 г. затвор, а парите от "Алфабанк" ги няма!


В ЮАР се укривал от родното правосъдие издирваният бивш главен касиер на „Алфабанк“ Петко Митевски, носи мълвата в столичния ъндърграунд. До момента на камък са ударили всички опити на ченгетата да открият у нас осъдения на 15 години затвор заради кражбата на 21 млн. лв. от „Алфабанк“. Митевски е търсен на три негови адреса, които са известни на властите, но без резултат. Обхватът на издирването е разширен през последния месец. Бившият касиер е издирван и при роднините си в родния Троян, както и при съпругата си, с която са в обтегнати отношения и не живеят заедно. Никой от близките не знаел къде е Митевски, пише вестник „България Днес“

Според плъзналата версия някогашният банков служител е духнал към Южна Африка още през миналото лято, за да не бъде прибран в пандиза, за да излежи 15 години. Митевски получи наказанието от Софийски градски съд през май 2017 г. Председателят на състава Николай Младенов милостиво не промени мярката на осъдения, а го остави на свобода. След това апелативните магистрати постановяват мярка „задържане под стража“ за бившия касиер. Той отива в Шесто районно да се предаде. Ченгетата го връщат, защото не са пристигнали документите от съда. Когато бумащината е налице, Митевски вече е изчезнал. Както са изчезнали и милионите, следа, която не е открита въпреки дългото разследване и приключилия на първа инстанция съдебен процес.

Твърди се, че Митевски е скътал няколкостотин хиляди евро от задигнатите пари, с които си е подсигурил спокоен живот зад граница. Предполага се, че е напуснал България по суша през Кулата към Гърция. Използвал е отрязък от време, през което все още не е била задвижена документацията за издирването му и забраната му да напуска страната. След кратък престой в Атина търсеният обирджия е отлетял за Южна Африка, носи клюката. Според нея избрал тази дестинация, защото връщането на издирвани престъпници оттам у нас е много сложна и тромава процедура, въпреки че имаме споразумение за полицейско сътрудничество с африканската страна.

В случая с Митевски то няма как да бъде задействано, тъй като той не е обявен за международно издирване. В тази ситуация дори да бъде засечен в ЮАР, няма правно основание той да бъде арестуван и екстрадиран у нас. Именно тези благоприятни обстоятелства е използвал осъденият, за да си подсигури спокоен живот, далеч от родното правосъдие, носи мълвата.

Познати на беглеца не приемат другата версия, според която е възможно той да е ликвидиран като неудобен свидетел за „обира на века“, както се прочу престъплението, което от самото начало е пълно с абсурди. „Алфабанк“ е опоскана от 2008 г. до 2010 г., но дълго време това се пази в дълбока тайна от гръцките собственици, за да не удари по реномето на трезора. Те правят собствено разследване и стигат до Петко Миневски. Касиерът е задържан за няколко дни в банката и през това време прави писмени признания пред двама одитори, изпратени от Атина. Обясненията му са заверени от нотариус, но нямат никаква правна стойност пред съда. В тях Митевски разказва, че приятелят му Петър Филипас Цабалас – Пепи Гърчето, му предлага 400 хил. евро комисион, ако му повери изнесените милиони за известен период от време. Гръцките одитори викат за разпит Цабалас. Пред тях бизнесменът признава, че наистина е взел парите от Митевски, но няма как да ги върне заради настъпилата световна финансова криза. По-късно, когато започва истинското разследване на обира, Цабалас напълно отрича да е казвал подобно нещо.

Купува коли на приятели

Голяма част от задигнатите пари са профукани от Петко Митевски, установяват разследващи. Според техни данни в един момент той започнал да подарява чисто нови коли на свои приятели. Станал и спонсор на състезател по мотоспорт, родом от Троян. Въпреки безразборното пилеене на хилядарки 21 млн. лева са твърде голяма сума, за да бъдат похарчени само от един човек, е мнението на разследващите, които така и не успяват да открият къде са потънали милионите. В крайна сметка присъда за обира отнася само Петко. В момента заради липсата му делото срещу него се гледа задочно от втората инстанция – Софийски апелативен съд. Следващото заседание е в средата на февруари.

Коментари