Скандалният ликвидатор Георги Богданов – храненикът на троянци. Днес ние гладуваме, а Георги Богданов е на път да напише учебник по болести на преяждането…


Всички знаем за Георги Богданов, известен като доносник „Ивайло“ от ДС на БКП. Същият този Георги Богданов успя да стане изпълняващ длъжността шеф на „Държавния резерв“ за цели 3 седмици и бе изхвърлен като парцал заради това, че пречил на раследването, коeтo течало за източването на фонда. Естествено следващата спирка бил фонда за масов грабеж на народа ПФ „Св Никола“ прекръстен на „Индустриална Холдингова Комапния“. Така Георги Богданов се разпал от плюскане, както казват тези, които го познават, но и резултат е налице „освинването“ води до заболявания, а явно той е примера, че всичко се връща. Докато ние гладуваме, Георги Богданов се чуди как да си угоди и какво по-напред да похапне. Богданов се разпаря от плюскане, казват очевидци и то все на държавната трапеза, а ако няма такава на гърба на народа. Но ще му приседне, казва народът, защото с чужди пари е така, а Господ гледа. Народна мъдрост.   

Затлъстяването е сред водещите причини за пандемията от захарен диабет

Затлъстяването е сред водещите причини за пандемията от захарен диабет тип 2. За превенцията му експертите препоръчват разумно хранене и физическа активност.

Това бяха основните констатации, направени по време на проведения пети модул от обучението на здравни журналисти „Часът на диабета“.

„Ранното комплексно лечение на диабет тип 2 е от съществено значение за добрия контрол на болестта. Здравословният начин на живот с умерена консумация на храна и достатъчна физическа активност са в основата на превенцията срещу затлъстяването, а от там и срещу редица хронични заболявания, каквото е диабетът“, заяви председателят на Българското дружество по ендокринология и специалист по болести на обмяната проф. Анна-Мария Борисова.

Препоръката – повече плодове, зеленчуци и спорт.

В лекцията проф. Борисова уточни, че затлъстяването нараства епидемично и по данни от 2016 г. засегнатото население в света 1,5 млрд. души. По данни на световната здравна организация от тази година, в света има 1,9 млрд. възрастни хора с наднормено тегло и 75 млн. деца до 19-годишна възраст.

Сред причините за затлъстяването се нарежда и високата консумация на захар в съвременния свят. Изследванията показват, че под формата на различни храни и напитки човек изяжда 1,5 кг. захар месечно.

Каква е ситуацията у нас?

Индексът на телесната маса у нас за периода 2006-2012 г. показва, че над 70% от българите са с наднормено тегло. У нас повече от половин милион души имат диабет тип 2, повече от половината от диабетиците са със затлъстяване – 51,6%. Според специалистите затлъстяването е и сред водещите причини за високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми. 20% от мъжете и 25% от жените в България пък са физически неактивни, сочат данните.

„Причината за затлъстяването е енергиен дисбаланс – повече слагаме в устата, отколкото изразходваме“, смята проф. Борисова, която шеговито нарича съвременния човек Homo obesus („затлъстял човек“).

Според нея възпитанието в семейството от ранна детска възраст е ключово и играе роля на важен фактор в превенцията срещу наднорменото тегло, а оттам и на диабета.


Коментари