Свалиха белезниците на Банев на погребението на баща му


Aрестуваният бизнесмен Николай Банев пристигна под конвой на съдебна полиция на погребението на баща си Йордан Банев в Хасково. Полицаите му свалиха белезниците единствено за времето на траурната церемония. Банев и майка му Мария минаха под ръка в началото на траурната колона, непосредствено зад мъжете, които носеха ковчега на Банев-старши. Четирима униформени полицаи на Съдебна полиция и многократно повече цивилни служители на МВР крачеха редом до бизнесмена и майка му.

Йордан Банев беше известен в Хасковско като „Полковника“ и „Бай Данчо“. Бившият партизанин и полковник от контраразузнаването по време на Студената война издъхна на 85 години. Това се случи на 23 януари т.г.

До преди година той живееше в имението на Баневи в хасковското село Спахиево. „Тръгна по доктори, ходи на операции. Не сме го виждали повече от година“, казаха хора от Спахиево. Стотици се стекоха в 12.00 часа в петък в гробищния парк, за да изпратят Йордан Банев в последния му земен път.

Синът му Николай е бил конвоиран и е пристигнал от София в следствения арест на Хасково около 19 часа в четвъртък, съобщиха запознати. Веднага след погребението Банев с ескорт от съдебни полицаи е замина отново за столицата.

Коментари