Румен Райков – НЕВИНЕН!

Районна прокуратура Троян прекрати досъдебното производство срещу Румен Райков


В нощта на 14-ти срещу 15 юли бившия служител в Областната администрация в Ловеч (главен експерт в отдел „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“), общински съветник в Троян и наш съгражданин инж. Румен Райков бе уличен в опит за извършване на нерегламентиран риболов на яз. „Сопот“ с рибарска мрежа и над 8,5 кг улов в нея (шаран, каракуда и платика). Акцията е била проведена от членове на гражданско сдружение „Централна рибно-опазваща организация“ (ЦРОО), сред които и двама ловешки полицаи.

На място е съставен полицейски протокол за оглед от разследващ полицай на РУ- Троян, а срещу съветника бе образувано досъдебно производство по чл. 238, ал. 1 от Наказателния кодекс за улов на количество риба, значително превишаващ количествата на любителския риболов. Съгласно закона Румен Райков бе заплашен с лишаване от свобода до 1 година и глоба от 100 до 1000 лв.

Случаят доби широк обществен интерес, отразен по всички медии. Румен Райков подаде оставка от поста си в Областна администрация, за да не уронва престижа на институцията като в заявлението заявява, че е невинен и ще го докаже. Оставката бе приета от областния управител Георги Терзийски.

В процеса на разследването и след разпит на свидетели, се установява, че допустимият улов на любителски риболов е 6,5 кг, а количеството намерено в рибарската мрежа (за която Райков не признава, че е негова собственост) е 8,5 кг, което означава, че „значителното“ превишаване е от 2 кг каракуда на пазарна цена от 2 лв/кг. Тоест досъдебното производство е било заведено за 4 лв…

Изводите всеки може сам да си ги направи.

След тримесечно разследване… Районна прокуратура Троян прекрати досъдебното произвдоство по №198/2017 г,. по описа на РУ-Полиция Троян водено срещу общинския съветник Румен Райков.Прокуратурата сметна, че НЕ може да се приеме, че  деянието извършено от Райков и предмет на разследването по делото  е съставомерно по чл. 238 ал.1, буква „а“ пр. 2, вр. чл.18, ал.1 от НК. Решението е от 30 октомври 2017 година.

Райнна прокуратура е изпратила цялата преписка до ИАРА за преценка от тяхна страна дали има извършено административно нарушение.

В крайна сметка Румен Райков е невинен в престъплението, в което бе обвинен и това го каза и Районна прокуратура – Троян. В края на цялата сага около общинския съветник от ГЕРБ Румен Райков възникват няколко въпроса:

Защо в акцията не са участвали служители на ИАРА – Ловеч, а участват доброволци и полицаи от Ловеч, които нямат правомощия да разследват на място?

Дали целият медиен шум, който се вдигна не е случаен?

Кой стои зад това Румен Райков да бъде подложен на натиск за напускане на Общински съвет – Троян, при положение, че няма становище от компетентните органи, дали е извършил престъпление?

Случайно ли екип на БТВ дойде в Троян да снима репортаж по темата „Райков“, който бе излъчен точно при посещението на премиерът Бойко Борисов в Орешак, на 15 август?

Дали някога ще се разбере кой е сценаристът около омаскаряването на Румен Райков?

 

Коментари