Радев с емоционална реч: България е стожер на мира и сигурността! Моралната криза обаче е факт


Президентът Румен Радев официално даде начало на тържествения и грандиозен парад по случай 6-май – Денят на българската армия.

„Уважаеми народни представители, представители на политическите партии, адмирали, сержанти, войници. Скъпи сънародници, на Гергьовден отбелязваме деня на храбростта и родната армия. Когато силата на противника ни е сломявала, силата на духа ни е възкресявала дори след векове робство. Свети Георги е символ на храброст. Точно век ни дели от Първата световна война“, приветства той.

„До скоро света вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати бъдещи кръвопролития, но те са факт и днес. Има нови рискове, сблъсъци и конфликт. В този свят армията възвръща ролята си на гарант за сигурността. България е стожер на мира и сигурността в обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели. Днес ще приветстваме на жълтите павета марша на нашите братя – македонци. Българите трябва да осъзнаят, че свободата не се гарантира с документи, нехайното отношение към армията подкопава силата. Моралната криза е факт.

Неотложно трябва да помислим за хората, призвани да пазят България. Ние сме били силни, живели под знака на доблестта и добродетелите. Храбростта не се проявява само на бойното поле. Храброст е да изричаме истината, да браним демокрацията, да възставаме срещу несправедливостта. Благодарност към храбрите! Нашата обща свобода се крепи на върха на тяхното копие. Честит празник на хората с пагони! Да живее България!“, каза Радев.
Коментари