Претърсват офиса на фирмата, внедрила компрометираната система за разпределение на дела


Прокуратурата извършва претърсвания и изземвания от офиса на фирма „Смарт Системс 2010“, внедрила през 2015 г. системата за случайно разпределение на делата, съобщи БГНЕС.

Заради съмнения, че разпределението на делата може да бъде манипулирано и след одит на сигурността на системата, извършен в периода 17 февруари – 9 март тази година, ВСС прие решение за прекратяване на договора и за изработката на нова система за разпределение на делата.

Докладът разкрива изключително притеснителни данни, според които всеки, разполагащ с квалифициран електронен подпис, бил той магистрат или дори адвокат, има възможност да влезе в системата за случайно разпределение и да изпрати конкретно интересуващо го дело на предварително определен магистрат или съдебен състав. Тази манипулация е могла да се осъществи на всички нива в съдебната система, без значение дали делото се разглежда пред районен, окръжен или дори пред върховен съд.

Прокуратурата образува и досъдебно производство по случая, след като бе сезирана от шестима членове на съвета.  За да стане публично достояние докладът, установил опитите за манипулиране на дела, наблюдаващите прокурори дадоха разрешение той да бъде публикуван.

Миналата седмица кадровият орган публикува и резюме на доклада, от който става ясно, че при одита са установени общо 23 технически уязвимости, 11 от които с високо ниво на риск.

По делото показания дадоха бившият правосъден министър Христо Иванов и IT експертът Васил Величков, изиграли ключова роля в края на 2014 г. по смяната система за случайно разпределение на делата.

Коментари