ПРЕМИЕРЪТ ИЗРИГНА! БАНЕВИ И ДРУГИ ПРИВАТИЗАТОРИ КАТО ТЯХ, КОИТО ОЩЕТИХА КЛЕТИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, ГИ ГРОЗИ ЗАТВОР


„Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж в завода „Полимери“  ще си получат заслуженото.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов, който направи проверка в бившия завод „Полимери“ в Девня, съобщиха от vesti.bg.

„Да кажа на хората, в следствие на тази разбойническа приватизация колко милиарда е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Във Варна, Девня и Провадия 15 млн. биха могли да се похарчат за доста по-стойностни неща“, обясни министър-председателят.

Обявяват бедствено положение в бившия завод „Полимери”

От „Полимери“ били източени 6 т солна киселина

На въпрос има ли в държавата други подобни случаи, Борисов заяви:

„Десетки, да не кажа стотици. На цели фабрики са изнасяни оборудванията“.

ВИДЕО С ЦЯЛОТО ИЗКАЗВАНЕ НА БОЙКО БОРИСОВ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

В Девня крадат радиоктивен изотоп - цезий 137
В Девня крадат радиоктивен изотоп – цезий 137

„Тук е купена инсталация, която да утилизира всичко това и те с цялото си нахалство я продават в Румъния. Взимат ни от парите. Убеден съм, че главният прокурор ще направи така, че от срещу неизвестен извършител, каквото е в момента ограбването на цял завод, гордост на Балканите, да има известен“, допълни Бойко Борисов.

„Избягвам да давам публична оценка на хората. От наша страна каквото е необходимо правим. Благодаря, че сте тук, за да може да кажете на хората, че могат да спят спокойно и по най-бързия начин ще г и избавим от това зло.

Не е честно да събираме толкова пари, за да ги вкараме в инфраструктура, пенсии, заплати и така непрекъснато да ги харчим, за да изчистим стари бакии“, каза още премиерът.

„Новият собственик на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи. Това е историята на българския Преход, защото сега е много модерно да говорим.

Надявам се, че с влизането на Антикорупционния закон и създаването на този орган, той ще се занимае не само с това, което е в момента, а и с подобни минали сделки, защото те носят много по-големи щети от всичко останало.

Тук трябва да се има предвид, че на 200 км по-нагоре стоят 2 реактора за 3 млрд. лв. И там какво ще правим, а ги платихме следствие на тези големи шлемове, които заварих. Апелирам към колегите и политическата класа да бъдат малко по-скромни в изказванията си“, добави Борисов.

В началото на юни пловдивската компания „Хъс“ купи активите на фалиралия завод „Полимери“, който не работи от 2010 година. За фалиралото преди четири години предприятие, бивша собственост на Николай Банев, са платени 14.5 млн. лв. Цената е за земята, сградите и оборудването, което вероятно ще бъде нарязано на скрап. 

Банев не успя да задържи нито един от производствените активи, придобити при масовата приватизация. Завода за електромотори в Троян „Елма“ също фалира, а дялове в други предприятия бяха продадени. Остана собствеността му в курорта „Русалка“.

През 2016 г. активите на фалиралия завод „Елма“, имат нов собственик срещу 2.15 млн. лв.

„Елма“ е наследник на „Елпром“ – Троян, който е бил най-големият завод за електромотори на Балканите. Николай Банев закупува дружеството с приватизационния фонд „АКБ Форес – социален“ срещу 850 хил. лв. в бонове, като след сделката там работят 1800 души.

Троянският бизнесмен Борис Бояджиев върви по стъпките на Николай Банев. Бояджиев,също е собственик на много приватизирани предприятия, които се разграбват по един или друг начин!

Коментари