Пред символа на машиностроенето на България Елпром Троян ще бъде поставен паметник на троянеца Акад. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ

Тази година Троян празнува 150 години като град. Елпром Троян е съпричастен и ще подпомогне финансово изграждането на паметника, както и ще прeдостaви място за поставянето му


Пред символа на машиностроенето на България Елпром Троян ще бъде поставен паметник на троянеца Акад. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ
Пред символа на машиностроенето на България Елпром Троян ще бъде поставен паметник на троянеца Акад. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ

В град Троян индустриалната улица носи името на Академик Ангел Балевски. А на адреса ул. „Академик Ангел Балевски“ №1 не случайно е адреса, на който се намира седалището на гиганта в машиностроенето на България, самият  Елпром Троян в целия си блясък. Това е мястото, което е най-достойно за човека, работил главно в областта на технологията на металите, той е дългогодишен ректор на Висшия машинно-електротехнически институт „Владимир Ленин“ (ВМЕИ) в София, председател на Българската академия на науките (БАН) и заместник-председател на Държавния съвет на Народна република България.

Колегите от вестник Троян 21 отразиха новината и писаха по темата:

ИНИЦИАТИВЕН троянски комитет, сред членовете му е и бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичарски, е подел инициативата да се постави на подходящо място в Троян паметен знак на именития ни съгражданин, дългогодишен председател на БАН и изобретател със световна известност акад. Ангел Балевски. Инициативата се подкрепя от Община Троян, а общинското ръководство смята, че 150-годишнината на града ни, която отбелязваме през 2018 г., е „един подходящ повод“.

ПЪРВОНАЧАЛНО е имало идея паметният знак да е на мястото, където се е намирала родната къща на акад. Балевски на ул. „Ген. Карцов“ (до офиса на Училище „Европа“). Но надделяло мнението, че най-добре би било мемориалът да бъде в началото на улицата, носеща името на академика и даваща началото на промишлената зона на Троян – в близост до административната сграда на „Елпрпом Троян“ и срещу емблематичния Пачов мост. Шефовете на електромоторния завод също са заявили пълната си подкрепа и готовност да осигурят място за мемориала и спонсорство.

КАКЪВ да бъде паметният знак обаче не е доизяснено Но при всички случаи трябва да е нещо достойно (примерно солиден каменен къс с бронзов барелеф на акад. Ангел Балевски), а не от типа на обичайните безлични мраморни плочи със суховат надпис, често поставяни единствено за отбиване на номера. Община Троян е поела ангажимент да съдейства на Инициативния комитет и да информира за хода на развитие на инициативатa.

Коментари