Предстои сух и прохладен уикенд


В следващите 3 дни – условия за замърсяване на атмосферата

Двата почивни дни ще са предимно сухи и без големи колебания в температурите. В събота сутринта ще е мъгливо или с ниска облачност на много места в Дунавската равнина и в Източна България. През деня слънцето ще е по-щедро в Югозападна България. Облачността постепенно ще се разкъсва над централните и западните райони. Температурите – между 10 и 15 градуса.

В планините облачността ще намалява, а валежите ще спират. По-добро време за разходка в планината ще е неделя, когато слънчевите часове ще са повече. И двата дни температурите ще се колебаят между 1 градус по високите части и 10 градуса в ниските.

В неделя и понеделник в ранните часове отново ще има условия за мъгли и понижена видимост – най-вече по поречието на Дунав и на изток. Слънцето в топлата част на деня ще се покаже на повече места в страната, но температурите ще останат в ноемврийския диапазон – 10-15 градуса.

В средата на следващата седмица – от вторник до четвъртък Балканите попадат под влиянието на средиземноморски циклон с облачно време и валежи, които ще засегнат почти цялата страна, но ще са по-осезаеми в южната половина. По планините най-вече в Югозападна България ще падне сняг, като някои прогностични модели допускат до 20 сантиметра покривка в Рила.

Мъглите и липсата на вятър са причина за задържане на замърсители в атмосферата през последните дни. Тази нощ и сутринта въздухът е с висока концентрация на фини прахови частици в София, Перник, Русе, Пловдив и Видин. В София замърсяването надвишава нормите 2-3 пъти. Прогнозата е това да се задържи така до вторник, когато атмосферата над страната ще се раздвижи.

Коментари