Предстои леден уикенд


Температурите в неделя сутринта – до минус 12 градуса

Облачността днес ще е променлива, често до слънчево време. В късния следобед очакваме нова студена снежна вълна, която ще премине от североизток на югозапад. Валежите от сняг ще обхванат североизточна България, Предбалкана, Стара планина и отделни райони южно от Стара планина. Вятърът ще се усилва по линията на валежите с най-силни пориви по склоновете и билото на Балкана. Температурите в най-топлата част на денонощието – между 2 и 7 градуса. Най-високи стойности – по западното течение на Дунав, в района на Пловдив и Пазарджик, и в Югоизточна България.

В планините – облачно и ветровито с пориви на вятъра над 50 километра в час. Тук-там ще превалява слаб сняг с по-значителни количества привечер в Централна и Източна Стара планина. Температури в планината – от минус 2 до минус 8 градуса.

Опасност от възникване на лавини има по планинските масиви в страната. По-значителен риск от възникване на спонтанни свличания на снежна маса – в Централна Стара планина и в Рила, където снежната покривка е най-голяма.

Почивните дни ще са студени. Облачността – разкъсана, в неделя до слънчево време. Ще нахлува леден арктически въздух. Температурите през деня – около нулата в събота. И двете сутрини – много студени. Термометрите в неделя сутринта ще гонят минус 10 – минус 12 градуса. По-студено – в Североизточна България и по планините.

В началото на новата седмица дневните температури ще се повишат с кулминация във вторник-сряда, когато термометрите ще покажат 8-10 градуса. А нова вълна от снеговалежи – сряда-четвъртък.

Коментари