ПО ПОКАНА НА ДЯДО СИОНИЙ СИРАЦИ ПОЧИВАT В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР


За втора поредна година по покана на дядо Сионий сираци от видинското Ново село почиват в Троянския манастир. Те са от Център за настаняване от семеен тип.  Децата са на възраст от 11 до 16 годишни

Най-важното е обаче е културната програма целяща социалната адаптацията на младите хора в обществото, подпомогната от местните фирми и организации в Троян.

Днес децата бяха на посещение в полицията в Троян. Малчуганите бяха посрещнати лично от началника на РУ-Троян гл. инспектор Радостина Петкова.  Говериха и обсъждаха рисковете от употребата на забранени вещества, както и превенция на престъпността, което е една от целите поставени от местната полиция в борбата с организираната престъпност, заяви началника на РПУ-Троян г-жа Радостина Петкова.

Гл. инспектор Радостина Петкова раздава подаръците закупени от троянските полицаи за децата.
Гл. инспектор Радостина Петкова раздава подаръците закупени от троянските полицаи за децата.

Децата бяха изключително любопитни какво всъщност е работата на един полицай и какво има  в сградата на полицията. По този повод хората на реда запознаха малчуганите с тяхна дейност, показан им бе ареста, оръжията, с които разполагат в управлението, залата на диспечера, в която се приемат сигналите от телефон 112. Троянските полицаи дариха за децата средства и подаръци, както на момченцето, което имаше рожден ден – чисто нов чифт маратонки. Това бе оценено от децата и като висок морален жест.

След посещението на РУ-Троян групата отпътува към хотелския комплекс в Троян „Шато Монтан“, където лично собствениците на хотела фамилията Терзиеви им бяха подготвили детско парти до басейна. Голямата изненада бе торта за рожденика от дома, предоставена от сладкарница „Славея“, което бе трогателно и предизвика радост в очите на децата.

Към инициативата на дядо Сионий се присъединиха много граждани, които решиха да помогнат на децата за да се почувстват като троянци. Нещо за, което всички ни завиждат!

Фирма „Капитал – Груп“ със собственик г-н Радослав Чолаков подари на всички деца дрехи, чорапи, бельо и много други подаръци, както и за всяко дете по 20 лв. за джобни. Към инициативата се включиха още г-н Герасим Дочев от фирма „Велга“ и не на последно място г-н Мондешки като представител на един от символите  на троянската традиция в лицето на гиганта на балканите в машиностроенето  Електромоторен Завод Елпром Троян. По-късно и други фирми се обадиха и заявиха своята готовност за подкрепа на инициативата.

Важно е да се знае, че децата са изоставени от своите родители и това е причината да са настанени в такъв център.  Това не е въпрос на избор, а въпрос на оцеляване. За това трябва да подкрепяме всички деца в нужда. За това благодарим и на организаторите и на последователите на тази инициатива, благодарим и на всички които подкрепиха проекта, благодарим и на тези които ще го подкрепят и за напред.

Възпитателите на децата споделиха пред медията ни, че най-много имат нужда от дрехи и обувки за малчуганите. Всеки може да помогне на децата като се свържи с Центъра в село Ново село, с каквото може и с колкото може.

Нека да покажем на всички тези деца,  че не са сами ! С Вас сме! До Вас сме!
Human Rights

Коментари