ПОЛИМЕРИ, БАНЕВИ И СМЪРТТА НА МИЛИОНИ


Наглостта на семейство Баневи е ненадмината. Този път наши читатели сигнализираха, че заводът „Полимери“ във Варна е умишлено доведен до фалит от тях, с което обаче поставят на риск живота на хиляди варненци.

През 1998 година те купуват завода, в който към онзи момент има запаси от три опасни вещества – азбест, трихлоретан и дихлоретан. По договор, още при прехвърлянето на собствеността е трябвало веществата да бъдат унищожени по надлежния ред извън България – в специални заводи в Румъния или Франция.

През 2010 година в завода е симулиран пожар в една от токоизправителните зали, която е била пълна с цветни метали. Оттогава започва масово унищожение на машини и съоръжения и даването им за скрап. Дори железопътната линия на „Трансинс“ до „Полимери“ е била затворена, а релсите – щателно нарязани. В схемата са участвали няколко фирми и лица, занимаващи се със скрап – „Ескаватор“ на зета на Банев Красимир Георгиев, „Лайт интекс“ на Жоро Пилето, фирми на Даниел Батанов и на Лазар Славов-Калмука. Общо за дадените на скрап материали Баневи са получили около 16 милиона лева без комисионните от видимо обвързаните с тях фирми. Оставен без охрана, заводът многократно е ставал жертва и на набези от цигани от Девня, което е довело до пълното му унищожение.

Огромни количества азбест били заровени под тонове строителни материали, останали там при събарянето на корпусите на завода. Това вещество може да доведе до мощен взрив, който би унищожил цяла варненска област. Вместо да го обезопасят, те са го покрили, но източниците ни са убедени, че и в момента азбест може да бъде открит на площадките край фалиралия през 2012 година завод.

Припомняме, че на 4 август именно азбест се взриви и причини смъртта на над 150 души в ливанската столица Бейрут, а ранените са хиляди. Сами можете да си представите как евентуален взрив в бившия завод „Полимери“ би заличил не само Варна, но и целия регион наоколо – всичко това заради лакомията и безхаберието на Николай и Евгения Баневи.

Сигнал от кмета на Девня през 2013 година успява да доведе до унищожаването на друго опасно вещество – трихлоретан. След като жителите на малкия град месеци наред са дишали парите му, кметът е свикал съвет, в който са се включили и експерти от Министерството на околната среда и водите, както и общински съветници и така се е стигнало до решението трихлоретанът да бъде изхвърлен по надлежния ред. Цели 15 милиона е платило Министерството на околната среда и водите, за да бъдат изхвърлени опасните материали, които е трябвало да бъдат унищожени от Баневи според договора за придобиване на собствеността на „Полимери“.

Няма информация третото опасно вещество – дихлоретан, да е било унищожено, което означава, че най-вероятно то също продължава да се съхранява на територията на бившия завод.

Въпреки че граждани и служители многократно са сигнализирали МОСВ, Гражданска защита, РИОКОЗ и други компетентни органи, никой не е взел мерки за обезопасяване на опасните вещества – което далеч не е случайно, предвид дълбоките и стабилни връзки на мафиотите Баневи. Инспекцията по труда и Комисията за финансов надзор неколкократно са издавали актове за нарушения, които обаче Баневи решавали просто да не плащат.

Довеждането на завод „Полимери“ до фалит не просто е оставило хиляди служители без работа, но е и добавило към капитала на Баневи сумата от над 16 милиона, твърдят бивши техни служители, които споделиха и за напълно неприемливо отношение от страна на Николай, Евгения и Мария Баневи – „Грозните епитети и обидите просто бяха ежедневие“ споделят още огорчените работници. Самият главен счетоводител на „Полимери“ АД Галин Стоянов разказа за много от злоупотребите на Баневи, заради които в дома му са нахлули от Специализираната прокуратура и въпреки че от 7 години не работи за тях, продължава да бъде обект на разследване.

Следващото гледане на делото срещу Баневи е насрочено за 18 септември. Някои от източниците ни са регистрирани като свидетели, но до момента не са привикани да дадат показания, което е причина да запазваме тяхната анонимност.

Източник: bunt.bg

Коментари